Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intrige iza priče o Bermudskom trouglu: Od vanzemaljaca do džinovskih talasa - gde nestaju brodovi i avioni sa posadama?

Brojni brodovi i avioni su netragom nestali unutar imaginarnog Bermudskog trougla. Šta je izazvalo ove nestanke — ostaje misterija.

 Američki torpedni avioni Izvor: akg-images / akg-images / Profimedia

Jednog sunčanog dana pre skoro 80 ​​godina, pet mornaričkih aviona poletelo je iz baze na Floridi. Bila je to rutinska obuka, poznata kao let 19. Nakon što su uzleteli, ni avioni ni posada nikada više nisu viđeni.

Tako je nastala legenda. Bermudski trougao je područje koje je grubo rečeno - ograničeno Majamijem, Bermudima i Portorikom. Niko zvanično ne vodi statistiku, ali u prošlom veku brojni brodovi i avioni jednostavno su netragom nestali unutar ovog zamišljenog trougla.

U prošlosti su zabeležene neobične karakteristike ovog područja. i Kristofer Kolumbo je u svom dnevniku pisao o bizarnom ketanju igle kompasa u toj oblasti. Područje je dobilo ime u avgustu 1964. godine, kada je Vinsent Gadis skovao termin Bermudski trougao dok je pisao nasliovnu priču o nestanku leta 19 za časopis Argosy. Tak članak je podstakao stvaranje brojnih mitova.

O Bermudskom trouglu postoje brojne egzotične teorije kojima su ljudi pokušavali da objasne šta se dogodilo nestalim putnicima.

Nestanci su pripisivani ogromnim morskim čudovištima, džinovskim lignjama, vanzemaljacima i postojanju misteriozne treće dimenzije koju su stvorila nepoznata bića ili čak okeanu koji iznenada izbacuje velike količine zarobljenog metana.

Realnost je, kažu mnogi, daleko prozaičnija. Majka priroda, ljudska greška, loša izrada ili dizajn i obična loša sreća mogu da objasne mnoge nestanke.

"Region je veoma posećen i bio je prometna raskrsnica još od od vremena prvih evropskih istraživanja", rekao je Džon Rajli, istoričar iz Američke pomorske istorijske fondacije. "Kada kažemo da je dosta brodova i aviona potonulo, isto je kao da kažemo da ima strašno mnogo saobraćajnih nesreća na autoputu u Nju Džersiju".

Poručnik Al Rasel, u zvaničnom odgovoru američke obalske straže na pitanja o Bermudskom trouglu, piše: "Naše iskustvo je da kombinovane sile prirode i nepredvidivost čovečanstva nadmašuju naučno-fantastične priče."

Nestanak leta 19

Legenda o Bermudskom trouglu zauvek će biti vezana za sudbonosnu vežbu koja se dogodila 5. decembra 1945. godine.

Let 19 je krenuo iz američke mornaričke vazdušne stanice u Fort Loderdejlu na Floridi. Pet Graman TBF avendžera, američkih torpednih bombardera, poletelo je sa 14 oko 14:10 na rutinsku misiju obuke.

Predvođen instruktorom poručnikom Čarlsom Tejlorom, zadatak je bio let trokrakom trouglastom rutom sa nekoliko vežbi bombardovanja preko spruda Hen i Čikins.

U vreme kada GPS nije bio uobičajen u avionima, Tejlor je izgubio ubrzo nakon bombardovanja. Piloti koji su leteli iznad vode te 1945. godine, oslanjali su se na kompas kako bi znali koliko dugo lete u određenom pravcu i kojom brzinom.

Oba kompasa u Tejlorovom avionu očigledno su bila neispravna. Transkripti komunikacije tokom leta sugerišu da nije nosio sat.

Avioni su leteli u jednom smeru pa u drugom dok se blago dnevno svetlo pretvaralo u tamno olujno more. Transkripti još daju informacije o tome da je Tejlor smišljao plan. Čim nivo goriva u prvom avionu padne ispod 10 galona, svih pet aviona je trebalo da slete na more.

Avendžer je bio poznat kao izuzetno robustan avion. Piloti su ih ponekad nazivali "Gvozdene ptice", rekao je Mark Evans, istoričar u odeljenju za istoriju mornaričke avijacije Pomorskog istorijskog centra.

"Pravljeni su kao tenkovi", rekao je. "Ponekad bi se iz bitke vraćali izrešetani ali još uvek u funkciji. Piloti su ih voleli."

Takođe su bili veoma teški, bez pilota su imali oko 4.535 kilograma. Mogućnost da neko preživi sletanje na otvoreno more bila je mala, šansa da preživi noć u hladnim vodama bila je nikakva, a verovatnoća da će olupina brzo spustiti na dno bila je velika.

U danima koji su usledili je izvršena masovna potraga na kopnu i moru, ali ni tela ni olupine nikada nisu pronađeni.

Da tragedija bude veća i jedan od spasilačkih aviona takođe je nestao zajedno sa svojom posadom od 13 ljudi. Avion kojim su leteli, PBM Mariner, nazivan je "letećim rezervoarom za gas"; najmanja varnica ili šibica mogle su da izazovu eksploziju. Jedan brod u tom području prijavio je da je video ogromnu vatrenu kuglu, kao i da je prošao kroz naftnu mrlju tačno u vreme i na mestu gde se avion nalazio. Mornarica je obustavila proizvodnju tog aviona 1949. godine.

U konačnom izveštaju mornarice, za nestanak leta 19 okrivljena je greška pilota. Tejlorova porodica se pobudnila i, nakon nekoliko petresa, presuda je preinačena u "nepoznate uzroke".

Groblje Atlantika

Područje Bermudskog trougla ima neke neobične karakteristike. To je jedno od samo dva mesta na Zemlji — drugo je oblast nadimka Đavolje more na istočnoj obali Japana, koja ima sličnu misterioznu reputaciju — gde se sever i severni magnetni pol poravnavaju, što kompasu otežava očitavanje.

Takođe je dom nekih od najdubljih podvodnih rovova na svetu; olupine su mogle da potonu u vodeni grob miljama ispod površine okeana. Većina morskog dna u Bermudskom trouglu je duboka oko 5.791 metar; najednom mestu rov Portorika u jednom trenutku pada na 8.229 metara ispod nivoa mora, a snažne struje dodatno otežavaju plovidbu.

"Najveći problemi u toj oblasti obično su uragani", kaže Dejv Fejt iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Golfska struja putuje duž zapadne ivice trougla, ističe Fejst, i mogla bi da bude faktor rizika. Golfska struja je poput reke unutar okeana, široke 64 do 80 kilometara, koja kruži severnim Atlantskim okeanom. Topla voda i struje od dva do četiri čvora mogu stvoriti vremenske obrasce koji ostaju kanalisani unutar nje.

"U odgovarajućim atmosferskim uslovima, mogu da nastanu neočekivano visoki talasi", rekao je Feit. "Ako su talasi izvan Golfske struje visine oko dva i po, unutar nje mogu da budu dva, tri puta viši. Mornari ponekad mogu da prepoznaju Golfsku struju po oblacima i grmljavini iznad nje".

Ipak, do danas ništa nije dokazano, a legende o Bermudskom trouglu ostaju da žive.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka