Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roman na staroegipatski način: Priča Sinuheja ili zašto Egipćani nisu želeli da umru van svoje domovine?

Iz perioda Srednjeg kraljevstva datira književno delo koje se uzima za prvi poznati roman na svetu.

 Sinuhe-0749469254.jpg Izvor: Profimedia

Većina istoričara smatra da je staroegipatska književnost dostigla svoj vrhunac tokom Srednjeg kraljevstva, koje je trajalo od 1991. do 1648. godine p.n.e.. Dok za najvažnije delo ove epohe uzima "Priča Sinuheja", roman u formi autobiografije - koji je korišćen kao tekst za učenje slova, zbog čega je opstao do danas.

Radnja ove priče je u potpunosti izmišljena, ali je delo zasnovano na stvarnom događaju: ubistvu faraona Amenemesa I, ocu faraona Sesostrisa I koji je prema Herodotovim rečima vršio pohod na Evropu - tačnije Skite i Tračane. 

Umreti daleko od Egipta je najveća kazna

Zaplet je sledeći: Sinuhe, član dvora, beži iz odatle kada čuje kako izdajnici pričaju o ubistvu faraona. Da ne bi bio optužen za izdaju, otišao je u Persiju, gde mu je znanje donelo visok društveni položaj. On je tamo čak stvorio i porodicu i živeo u miru i blagostanju dugi niz godina. Ali Sinuhe je dane provodio u žudnji za domovinom, gde se konačno vraća za vreme faraona Sesostrisa I. 

Nakon što je napokon stigao u domovinu dočekan je sa svim počastima, uz reči faraona: "Nećeš umreti u tuđini, neće te tuđini sahraniti, nećeš biti umotan u ovnujsku kožu i neće ti se praviti humka. Predugo lutaš po zemlji, pomisli na starost i dođi".

U stvari, za Egipćanina je činjenica - smrt bilo gde van domovine bila najgora stvar koja mu se mogla dogoditi. Dakle, pouka čitave radnje je da Sinuhe i bilo ko drugi, jedino mogu dostići mir i nadu za srećnim večnim životom ukoliko umru u Egiptu. Jer će mu tu biti obezbeđena odgovarajuća sahrana i pogrebni obredi koji će garantovati za njegovu dušu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka