Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljive činjenice o 7 svetskih čuda novog sveta: Koliko je dug Veliki kineski zid i zašto je izgrađen Tadž Mahal?

Saznajte najzanimljivije činjenice o građevinama koje su 07.07.2007. godine proglašene za 7 svetskih čuda novog sveta.

 7 čuda novog sveta_1920463763.jpg Izvor: Shutterstock

Naš svet je ispunjen mnoštvom prirodnih lepota, ali i remek-delima arhitekture koja je napravio čovek. Još od drevnih vremena pravljeni su spiskovi, poput sedam svetskih čuda starog sveta koja slave najmonumentalnije i lepše građevine antike. Vremenom su sastavljane nove liste, a svakako najpoznatija jeste ona proglašena 07.07. 2007. godine u Lisabonu po imenu: Sedam svetskih čuda novog sveta.

Ukoliko se pitate zašto baš sedam i za to postoji jedno zanimljivo objašnjenje, naime u antičko vreme je pored Sunca i Meseca, ljudskom rodu bilo poznato još samo pet planeta i zato je ovaj broj za Grke bio savršen. 

1. Veliki Kineski zid

Osnovna svrha izgradnje ovog zida bila je odbrana od neprijatelja i kontrola aktivnosti na granicama. Gradnja je započeta u 7. veku p.n.e. i trajala je narednih nekoliko vekova - iako je veći deo izgrađen tokom dinastije Ming. Njegova dužina iznosi 8851 km, a napravljen je od kombinacije materijala poput drveta, kamena, blata i cigle. Ipak, ono što malo ljudi zna je da je prema nekim procenama tokom njegove gradnje poginulo preko 1.000.000 radnika.

2. Petra

Smeštena u Jordanu, Petra je predstavlja dom hiljadama ljudi. Ipak, on je u jednom trenutku napušten i zaboravljen. Tek sa švajcarskim istraživačem po imenu Džon Luis koji je živeo i radio tokom 19. veka, zapadni svet saznaje za njegovo postojanje. Ubrzo dobija ime "Izgubljeni grad", a zanimljivo je da je posedovao sistem navodnjavanja koji je bio prilično napredan za to vreme, kao i da je do sada istraženo samo 15 posto ovog lokaliteta. 

3. Hristos Spasitelj

Najpoznatija statua Rio de Žaneira, smeštena je na planini Korkovado. Sa njenom izgradnjom je započeto 1922. godine i ona danas predstavlja rezultat devetogodišnje saradnje između Brazila i Francuske. Bez postolja je visoka oko 30 m, dok raspon Isusovih ruku iznosi oko 28m. Kako u nju često udaraju gromovi i prave štetu, zvanične vlasti imaju pune ruke posla oko popravke.

4. Maču Pikču

Još jedno svetsko čudo novog sveta jeste Maču Pikču, grad Inka u Peruu. Sagrađen je u tehnici suhozida tokom 14. veka, pre španskih osvajanja. Kako se nalazio na skrivenoj lokaciji, za njega se nije znalo sve do 1911. godine kada ga je otkrio Amerikanac Hajram Bingam. Danas, veliki broj turista i zemljostresi prete da uništi ovaj grad koji polako tone i nestaje. 

5. Činčen Ica

Ovaj drevni grad, smešten u Meksiku je star najmanje 1.500 godina. Centralnim delom, dominira stepenasta piramida po imenu Kukulkan, koja predstavlja pravo remek-delo arhitekture. A mnogi turisti je posećuju tokom proleća, jer u to vreme sunčeva svetlost stvara senke na stepeništu sa severne strane i optičku iluziju zmije koja se spušta niz piramidu. Pored toga, svi oni koji se nađu u njenoj blizini kada pljesnu rukama stvaraju zvuk koji podseća na cvrkut ptice kvecal

6. Koloseum 

2.000 godina star amfiteatar u srcu Rima je od početka izgradnje do danas preživeo nekoilko požara i razornih zemljotresa. Pošto je konstruisan za vreme careva iz Flavijevske dinastije, često je nazivan i Flavijev amfiteatar. U njemu su se odvijale borbe gladijatora, životinja, vršene su egzekucije ali i predstave bitaka koje su obeležile antičku istoriju. Procene su da je u njemu stradalo između 400.000 i 1.000.000 divljih životinja i ljudi.

7. Tadž Mahal

Arhitektonski dragulj Agre i mogulske arhitekture u Indiji je u stvari mauzolej supruge šaha Džahana, po imenu Mumtaz Mahal. Naime, nakon njene smrti 1631. godine tokom porođaja sa 14. detetom on je naredio izgradnju njenog konačnog prebivališta. U naredne tri godine je potrošeno ogromno bogatstvo kako bi se završila ova građevina, a tom prilikom je u njega ugrađeno preko 40 različitih vrsta dragog i poludragog kamenja. Malo poznata činjenica je da on tokom dana menja boje od žute u zoru do ponoćno plave nakon zalaska Sunca. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka