Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prva gvozdena dama": Prilikom restauracije Notr Dama otkrivena još jedna tajna, skrivena od 12. veka

Nakon novog otkrića do kog je došlo prilikom rekonstrukcije i restauracije katedrale Notr Dam, istraživači su joj dali nadimak "Prva gvozdena dama".

 Notr Dam-0528629143-2.jpg Izvor: Profimedia

SREDINOM 12. veka započeta je izgradnja katedrale Notr Dam u Parizu, koja je u tom trenutku smatrana najvišim hramom - sa visinom od 32 metra. Decenijama unazad se sugerisalo da je ovo dostignuće bilo moguće zahvaljujući nekim od arhitektonskih novina koje su uvedene prilikom izgradnje monumentalnog zdanja. I izgleda da su svi oni koji su ovo tvrdili bili u pravu, ali i da postoji još mnogo tajni koje ona krije. 

Kako je nakon razornog požara iz 2019. godinem Notr Dam pretrpeo ogromnu štetu, mnogi stručnjaci rade na tome da mu vrate nekadašnji sjaj. Prilikom restauratorskih i rekonstrukcijskih radova došlo je do mnogih otkrića, a poslednje u nizu sugeriše da su prilikom izgradnje korišćena gvozdena ojačanja.

Otkriće na hiljade gvozdenih "spajalica"

Kada su ih istraživači predvođeni Maksimom L'Heritijeom sa Univerziteta Pariz 8, prvi put ugledali, oni nisu znali kom periodu da pripišu upotrebu ogromnog skupa gvozdenih "spajalica". Zato su pokušali da odgovore na nekoliko pitanja: da li su one korišćene tokom prvobitne izgradnje, ili su upotrebljene mnogo kasnije, kao na primer u toku restauratorskih radova koji su naručeni u 18. veku, ili čak od strane arhitekte Ežen Viola le Dika, koji je preuredio katedralu u 19. veku.

Njih dvanaest je zato podvrgnuto hemijskim, mikroskopskim i arhitektonskim analizama, a šest njih je radiokarbonski datovano. Ova poslednja navedena analiza je ukazala da je Notr Dam zaista bila prva gotska katedrala u kojoj su gvozdena ojačanja korišćena da bi se spojilo kamenje i na taj način stvorili novi arhitektonski oblici. Do sada se smatralo da su prve katedrale u kojima je korišćeno gvožđe radi ojačanja strukture bile one u Šartru, Buržu ili Remsu, podignute početkom 13. veka.

"Prva gvozdena dama", kako su je naučnici sada nazvali, otkrila je veoma zanimljive podatke o upotrebi ovog materijala tokom srednjeg veka, kao i veoma relevantne podatke o trgovini i kovanju gvožđa u galskoj prestonici tokom 12. i 13. veka. Zapravo, analiza pokazuju da je gvožđe potiče sa najmanje šest različitih mesta.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu PLOS One. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka