Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslušajte kako su zvučali jezici kojima su pričali drevni narodi: Od Hetita i starih Egipćana do Vikinga, Maja i Asteka

Ukoliko ste se pitali kako su zvučali jezici kojim su govorili Aristotel, Gaj Julije Cezar, Ramzes II ili misteriozni keltski sveštenici druidi, onda je ovaj članak za vas.

 Periklov govor-0609872267.jpg Izvor: Profimedia

Tokom rasprava o drevnim civilizacijama, često se pokrene i pitanje jezika i pisma koje su koristili njihovi narodi. A kada su drevni jezici u pitanju, gotovo da nema osobe koja se nije zapitala kako su oni nekada zvučali. Komplikovano pitanje, na koje su brojni filolozi pokušali da daju odgovor.

Kako znamo kako su govorili drevni narodi?

Ukoliko samo pomislimo na izraze poput "jara", "ćutuk", "fukara" ili "dost", koje velika većina stanovništva Srbije više ne koristi, a koje su naše pradede i prababe gotovo svakodnevno koristili - dolazi se do pitanja: kako je moguće vratiti se kroz toliko vekova i samih početaka razvoja nekog drevnog jezika?

U slučaju klasičnih jezika kao što su grčki, latinski i sanskritski, postoji neprekinuta tradicija upotrebe koja pruža neku vrstu temelja u odnosu na mnoge druge drevne jezike, poput hetitskog ili egipatskog, koji su bili potpuno izgubljeni i potom dešifrovani od strane savremenih naučnika. 

Takođe, sačuvani su i određeni zapisi drevnih pisaca koji su opisali kako je zvučao njihov maternji jezik. Ta baza znanja je potom dopunjena znanjem koje naučnici imaju o savremenoj lingvistici, i upravo na na osnovu ovoga su uspeli da rakonstruišu govor nekih od tih drevnih i davno zaboravljenih jezika. 

U ovom videu se može čuti 14 različitih drevnih jezika, među njima se nalaze staroegipatski, latinski, starogrčki, kao i jezici kojim su govorili Vikinzi, Asteci, Maje, Kelti i drugi. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fatmir

verodostojnost svega ovog ???

Najnovije

Priroda

Nauka