Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majka Leonarda da Vinčija je bila robinja iz istočne Evrope? Istraživači tvrde da imaju nove dokaze o njenom poreklu

Dokumenta izdata izvesnoj Katerini, "ćerki Jakovljevoj i robinji iz Čerkezije", otkriveni u Državnom arhivu u Firenci, bacaju novo svetlo na poreklo majke čuvenog slikara i pronalazača.

 Blagovesti da Vinči.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

ISTRAŽIVAČI veruju da se spomenuti dokument odnosi na majku Leonarda da Vinčija, kao i da predstavlja svojevrstan dokaz da je ona bila robinja sa Kavkaza. Tačnije iz Čerkezije, regiona koji se nalazi severno od Azovskog mora i danas pripada autonomnoj republici Ruske Federacije. 

Dosta dugo se već veruje da je Leonardova majka bila robinja, a često je opisivana i kao nepismena seljanka. Novi dokazi, sugerišu da ona to možda uopšte nije bila, već da nije znala da čita i piše na firentinskom jeziku. Profesor sa Univerziteta u Napulju i stručnjak za renesansu, Karlo Veće, tvrdi: "Sasvim slučajno, pre nekoliko godina su otkriveni ovi dokumenti, a ja sam počeo da ih proučavam kako bih dokazao da robinja po imenu Кatarina nije Leonardova majka. Ali svi dokazi su na kraju sugerisali suprotno, posebno dokument o oslobođenju."

Interesantno je da dokumente potpisuje notar Pjero da Vinči, tačnije Leonardov otac, 2. novembra 1452. godine - kada je umetnik imao šest meseci. Iako on nije bio Katarinin vlasnik, već izvesna dama po imenu Ginerva. Veće objašnjava kako svi podaci ukazuju da je ona bila kidnapovana u Čerkeziji i prodata u ropstvo, odakle je iz Konstantinopolja stigla u Vaneciju, a potom i u Firencu. Najverovatnije da je Pjero upoznao dok je služila u Palacu Kastelani, sada poznatom kao Muzeju Galileo Galileja. Ubrzo potom ona je ostala trudna, a njena vlasnica je svojom voljom ili nakon ubeđivanja od strane Leonardovog oca - oslobodila. 

Leonardo da Vinči je prvih deset godina detinjstva proveo sa svojom majkom, koja ga je sama podigla. Pjero da Vinči se nije oženio sa njom, jer je zbog svog položaja bio prinuđen da uzme ženu iz višeg sloja, dok je Кatarini pronađen odgovarajući muž koji je prihvatio njenu situaciju - u dokumentima tog vremena Leonardo se pominje kao "nećak Pjera da Vinčija", naziv koji se u to vreme koristio za vanbračnu decu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka