Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvek raspoložen za ubistvo: Svojim žrtvama je pio krv, zbog čega mu je štampa dala nadimak 'Vampir iz Dizeldorfa'

Štampa je mesecima upozoravala građane na "Dizeldorfskog vampira", serijskog ubicu koji je svojim brutalnim napadima na žrtve čak i inspektore ostavljao u neverici.

 Vampir iz Dizeldorfa-0016814270.jpg Izvor: Profimedia

Glavna železnička stanica u Dizeldorfu, 14. maj 1930. godine: Stopljen sa masom, Peter Кurten traži još jednu žrtvu. Njegov pogled pada na mladu ženu koju nepoznati muškarac očigledno maltretira. Nakon intervnecije, žrtva po imenu Marija Butlis, ni ne sluteći šta joj se sprema, prati svog "spasioca" do njegovog stana.

Navodni kavaljer postaje agresivan i Marija insistira da napusti stan. Кurten joj nudi da je odvede u studentski dom i na putu do tamo počinje da je davi u šumi Grafenberg. Ali je on iznenada pušta i beži, o svemu obaveštava svog prijatelja - putem pisma koje čudnim spletom okolnosti dospeva u pogrešne ruke i završava u policiji.

Željan krvi

Peter je rođen 1883. godine u današnjem Mulhajmu. Dan pre svog 30. rođendana počinio je prvo ubistvo - 25. maja 1913. godine, kada je upao u stan gostioničara u Кelnu i prerezao vrat devetogodišnjoj devojčici. Ipak, on nije povezan sa zločinom i nastavlja svoj krvavi pir.

Između februara i novembra 1929. godine, počinio je najmanje osam ubistava i više od 20 pokušaja. Ono po čemu je ostao upamćen jeste da je svoje žrtve kasapio kao da je bio opsednut, a ponekad je pio i njihovu krv. Pojedine su uspele da pobegnu i to sa ozbiljnim povredama pružajući nebrojeno dokaza, ali ni to nije bilo dovoljno da se počinilac privede licu pravde. 

Obruč oko njega polako počinje da se sužava nakon što je kreiran i profil počinioca i to po prvi put u istoriji Nemačke. Tom prilikom Kurten dospeva na listu, a istražitelji ispituju sve koji su povezani sa njim i drugim osumljičenim ljudima. Oni ih uveravaju da je on toliko pristojan komšija, da ne postoji nikakva mogućnost da je on serijski ubica. 

Međutim, nakon što do njih stiže neobično pismo koje je Kurten poslao svom prijatelju, sve se menja. Iako je on odmah posle pokušaja ubistva Marije Butlis nestao bez traga, njegova supruga - kojoj je sve priznao pre nego što je nestao - im odaje informacije kako treba da se sastane sa njim za svega par dana na dogovorenom mestu u Dizeldorfu. Ubrzo mu je nameštena zaseda i on je uhapšen 24. maja 1930. godine.

Epilog

„Ja sam zapravo uvek bio raspoložen, nazvaćemo to porivom za ubistvom. Hteo sam da osetim kako krv napušta žrtave. Da sam imao sredstva, pobio bih čitave mase. Svake večeri kada je moja žena bila u trećoj smeni, lutao sam okolo tražeći žrtvu.", su bile njegove reči nakon hapšenja. Na teret mu je stavljeno devet ubistava, 32 pokušaja, tri razbojništva, jedan pokušaj silovanja i 27 podmetanja požara, a svaki od ovih zločina je detaljno i opisao. 

Godinu dana nakon hapšenja, tačnije 2. jula 1931. godine, Peter Кurten je obezglavljen giljotinom zbog počinjenih zločina. Priča se da je neposredno pre pogubljenja, pitao zatvorskog psihijatra: "Da li je moguće čuti kako vas baša krv napušta u trenutku smrti?"

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka