Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dok su pljačkali Letnju palatu, vojnici su naišli na neobičnog psa: Priča o pekinezeru kraljice Viktorije - Lutiju

Sasvim slučajno, dok su britanski vojnici pljačkali Letnju palatu u Pekingu, naišli su na jednu malu i neobičnu životinju. U pitanju je bio "pas za rukav".

 Pekinezer Luti.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

ZA POSLEDNJU feudalnu dinastiju drevne Kine - Ćing, Letnja palata u Pekingu, nije bila samo obična građevina - ovo je bio grad. Njena površina se rasprostirala na prostoru koji je ekvivalentan veličini 650 fudbalskih terena. Dok su njegove mermerne palate, hramovi i kule bili ukrašeni žadom, bronzom i dragim kamenjem, a bašte pticama poput paunova. 

Ali Opijumski rat koji je vođen između Velike Britanije i Kine sredinom 19. veka, doveo je do toga da se spomenuti kompleks pretvori u ruševine. Naime, uništenje je naredio britanski komesar za Kinu, lord Erling, kao odmazdu za ubistvo dvojice britanskih izaslanika, novinara i njihove pratnje. Priča kaže da je plamen besneo tri dana i tri noći, a vojnicima je bilo dozvoljeno da uzmu sve što im se nađe na putu.

Ovde dolazimo do zanimljivog dela - pronalaska nekolicine pekinezera. Možda će zvučati čudno, ali ovo je dugo smatrano izvanrednim otriće jer je su oni prema pričama bili "dvorski psi", koje je malo ljudi imalo prilike da vidi. Ubrzo potom, kapetan Džon Hart Dan se dosetio da je lični pas kineskog cara idealan poklon za kraljicu Viktoriju:

"Ovog malog psa pronašao sam u Letnjoj palati kod Pekina 6. oktobra 1860. godine. Pretpostavlja se da je pripadao carici ili nekoj od dama iz carske porodice. To je veoma privrženo i inteligentno malo stvorenje - od početka je navikavan da ga tretiraju kao kućnog ljubimca i upravo sam ga doneo iz Kine sa nadom da će na njega tako gledati Njeno Veličanstvo i Kraljevska porodica. "

I tako, "pas za rukav" stiže u Veliku Britaniju, gde mu kraljica daje ime Luti. Sam kapetan je navodno dao instrukcije da pas neće jesti ništa manje nego pirinač i piletinu, kako i priliči jednom carskom psu. Prilikom dolaska je unajmljen i slikar Fridrih Kejl, koji je načinio njegov portret, nakon čega je pas većinu vremena provodio u glavnoj odgajivačnici unutar Vindzora. Dok mu kraljica Viktorija, navodno nije posvećivala puno pažnje, pošto je već imala gomilu pasa koji su provodili vreme sa njom i koje je obožavala. 

Luti je uginuo 2. marta 1872. godine, a u narednim decenijama je postao simbol britanskog imeprijalizma i kolonijalne pljačke.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka