Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boginja Hera je naterala Amazonke u boj protiv starogrčkog heroja: Deveti od dvanaest Herkulovih podviga

I ovaj put boginja Hera je umešala svoje prste, u pokušaju da zaustavi Herkula u izvršenju devetog zadatka.

 Borba protiv Amazonki-0147361895.jpg Izvor: Profimedia

Nakon hvatanja kobila tračkog kralja Diomeda, Herakle je morao kralju Euristeju da donese Hipolitin pojas. I kao što je to bio slučaj i prethodnih puta, ni pojas, a ni Hipolita nisu bili obični. Štaviše, ona je bila kraljica plemena žena-ratnica, Amazonki, a pojas je pretstavljao poklon njenog oca i boga Aresa. 

Pošto su Amazonke živele same i odvojene od muškaraca do njih nije bilo lako doći. Nema potrebe reći da je Hipolita bila kraljica upravo zato što je bila nabolji ratnik. Uvek je nosila spomenuti pojas i na njemu svoj mač i koplje, drugim rečima novi zadatak koji je Herakle mora da izvrši nije bio ni malo lak. 

Zato je starogrčki heroj rešio da sa sobom povede prijatelje koji će se boriti sa njim ukoliko zatreba. Tokom putovanja, družina se prvobitno zaustavila na ostrvu Paros. Tamo u svađi ubijena njegova dva čoveka, pa je Herakle zahtevao zamenu za njih. Tada su mu se pridružila dva unuka kralja Minoja, Alkej i Stenel. Herakle je ponovo podigao jedra i zaputio se ka zemlji Temisciri. 

Kada su Herakle i ostali borci napokon stigli na odredište, u posetu im je došla Hipolita da sazna zbog čega su došli. Kada joj je heroj otkrio svoje namere - kraljica ratnica mu je rekla da će mu pokloniti pojas jer se divi njegovoj hrabrosti. I verovatno bi ovde sve bilo gotovo da boginja Hera, koja je mrzela Herakla, nije umešala svoje prste. 

Prerušena u ratnicu, ušetala je među Amazonke i raširila priču kako Herakle ima nameru da otme i ubije njihovu kraljicu Hipolitu. Čim su ovo čule, hrabre žene su navukle svoje oklope i krenule ka obali na kojoj se nalazio usidren brod. Međutim, nakon duge i teške borbe one su morale da priznaju poraz, a sama kraljica je u zamenu za ratnicu Melanipi ponudila pojas

Herakle se potom vratio u Mikenu i predao Euristeju pojas. Ovaj je zauzvrat već imao spreman deseti zadatak.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka