Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate kada je i između koga, postignut prvi mirovni sporazum u istoriji čovečanstva?

Iako je original star više od tri milenijuma u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku se može videti kopija jedinstvenog dokumenta, koji se smatra prvim mirovnim sporazumom u istoriji čovečanstva.

 Sporazum iz Kadeša_329738225.jpg Izvor: Shutterstock / Chris Hill

GODINA je 1270. p.n.e., hetitski vladar Hatusli III je poslao u egipatsku prestonicu Per-Ramzes, svoje izaslanike. Cilj je postići dogovor i konačno rešiti pitanje koje je ostalo otvoreno nakon bitke kod Kadeša iz 1296. godine p.n.e., čiji cilj je bio da se uspostavi dominacija u mediteranskom basenu. Kako upotreba oružja pre 26 godina nije dala rezultate, dogovor je morao da se uspostavi mirovnim putem. 

Egipćani i Hetiti su godinama naporno radili na postizanju sporazuma koji bi bio od koristi obema stranama. Dakle, iako nisu spominjane konkretne granice, faraon se odrekao svojih pretenzija na Кadeš i Amuru. U zamenu, Egipat je dobio kontrolu nad istočnim obalama Mediterana i pristup dalekim lukama, kao što je Ugarit u današnjoj Siriji. Potpisan je i pakt o nenapadanju i postignut dogovor o savezništvu u slučaju napada treće sile.

Ali verovatno najinovativnija i "modernija" klauzula je bila ona koja je podrazumevala izručenje begunaca. Dogovoreno je da se oni nižeg ranga mogu vratiti u svoju zemlju bez odmazde, dok je u slučaju visokih činovnika situacija bila drugačija.

Ugovor je bio ozvaničen na reljefima u hramu u Кarnaku i u Rameseumu, a njegovi uslovi su bili ispisani i na srebrnim pločama. Jedan je ostao u Egiptu i položen je ispod nogu boga sunca Re u Heliopolisu. A druga je odneta u Hatuš, gde je bila ugrađena u zidine hrama Tešuba, boga oluja i glavnog božanstva hetitskog panteona.

Prvi znaci diplomatije 

Diplomatija je u ovom slučaju imala fundamentalnu ulogu. Nakon postizanja sporazuma,Ramzes II i Hatusili III su razmenili pisma u kojima su jedan drugom čestitali na postignutom dogovoru. Sačuvano je i pismo u kom hetitski vladar piše vavilonskom kralju i obaveštava ga o srećnom događaju: "Кralj Egipta i ja smo se udružili i postali smo braća uz sledeće reči - mi smo braća, na takav način da ćemo oboje imati zajedničke neprijatelje, i isto tako zajedničke prijatelje."

Dok su kraljica Puduhepa i kraljica Nefertari, uputile jedna drugoj sledeće reči: "Velika kraljica Nefertari iz egipatske zemlje govori ovako: Govorim svojoj sestri Puduhepi, Velikoj kraljici, tvoja sestra se nada da si dobro. Neka je dobro i tvojoj zemlji. Neka se zauvek održe mir i bratski odnosi između kralja Egipta, Velikog Кralja, i njegovog brata, kralja Hatija, takođe Velikog Кralja."

I malo je reći da je ovaj sporazum obezbedio 11 decenija mira između dve sile, kao i da je konsolidovao odnose između zaraćenih strana. Hatsuli je kasnije i jednu od svojih kćeri poslao da se uda za Ramzesa II, koji je zauzvrat načinio svojom Velikom kraljevskom ženom po imenu Maat-Hor-Nefru-Re. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Vreme kad se reč držala. Danas se dogovori prave da bi nekoga prevarili.

Najnovije

Priroda

Nauka