Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastao je devet meseci nakon otkrića 1985. godine: Objavljen nikada viđen snimak Titanika u trajanju od 82 minuta

Nakon skoro 37 godina od nastanka, svetlo dana su ugledali snimci olupine Titanika.

 olupina Titanika-0129088502.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

GODINAMA su istraživači tragali za olupinom Titanika, na poslednjoj zabeleženoj koordinati 41°46'S i 50°14'Z. Brodom koji je 1912. godine smatran najvećim na svetu, najmodernijim, a samim tim gotovo neuništivim. Ipak, kada se jedne vedre aprilske noći sudario sa santom leda, njegovo korito je počelo da se puni vodom. Za manje od tri sata brod je potonuo, a 1.496 ljudi je poginulo. 

Od te večeri će proći još mnogo pre nego što će njegove olupine 1985. godine, otkriti Žan Lusi Mihel i Robert Balard. Njihv dvojica su zajedno sa Francuskim institutom za ekspoataciju mora, krenuli sa u tom trenutku najmodernije opremljenim istraživačim brodom - Le Suroit ka severnim delovima Atlantika. Pretražujući deo u blizini spomenutih koordinata, sonarni sistem SAR je ubrzo otkrio kotao broda. 

Par dana posle, u mračnim dubinama osvetljenim farovima istraživačke podmornice pojavio se trup prednjeg dela Titanika. Tom prilikom, kao i u danima i mesecima koji su usledili napravljeni su brojni snimci potonulog broda. Sada je Okeanografski institut "Woods Hole", objavio nikada viđen video nastao devet meseci nakon otkrića olupine. 

Dok američka kompanija OceanGate, najavljuje uspostavljanje civlnih tura za obilazak Titanika. Sa kojima će početi već tokom maja ove godine. Oni navode, da će svi zainteresovani morati da budu punoletni ukoliko žele da učestvuju u ekspediciji, ali i da poseduju veštine upravljanja brodom i određenu fizičku spremnost. Cena će iznositi 250.000 evra i u nju je uračunata i obuka kroz koju moraju da prođu svi kandidati. 

Možda će vas interesovati i:

VELIČINA TEKSTA

"Titanik", luksuzni kruzer koji je potonuo 1912. godine, i dalje leži na dnu okeana, a svetlo dana konačno su ugledali i snimci nastali tokom prvih istraživanja njegove olupine 1986. godine.

Okeanografski institut "Woods Hole" koji je otkrio i istraživao "Titanik" u saradnji sa francuskim Istraživačkim institutom za eksploataciju mora objavio je video u trajanju od 81 minut koji je snimljen tokom istraživanja predvođenog dr Robertom Balardom, devet meseci nakon otkrića olupine 1985.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka