Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smatrali su je jedinom ljubavnicom dostojnom Francuske: Obožavala je haljine koje otkrivaju grudi, dijamante i kralja

Rumenilo na obrazima i dojka izvan korseta, ovako je na umetničkim delima prikazivana ljubavnica francuskog kralja Šarla VII, Agnes Sorel. Žena sa jednom od najneobičnijih i intrigantnijih životnih priča.

 Agnes Sorel-0067893108.jpg Izvor: Profimedia

AGNES je rođena 1422. godine u skromnoj plemićkoj porodici u Francuskoj. Roditelji su je kao devojčicu poslali na dvor Renea I Napuljskog. Ali ona ubrzo postaje dvorska dama Marije Anžujske, žene francuskog kralja Šarla VII.  

Sve se promenilo u jednom trenutku

Još od prvog susreta sa skoro duplo starijim francuskim kraljem, mlada i lepa, sa bujnim grudima i uskim strukom, Agens Sorel je privukla Šarlovu pažnju. Ubrzo potom, dvorjani su primetili kako se ona rano ujutru iskrada iz njegove sobe i svi su počeli da pričaju samo o jednom - njihovoj romansi. 

Sam kralj je u početku pokušavao da prikrije svoju aferu i navodno ga niko nije video sa njom do 1445. godine. Kada je mlada ljubavnica shvatila da je trudna. Od tog trenutka pa nadalje, njih dvoje su postali nerazdvojni. Rodila mu je troje dece i za to dobila brojne poklone. Jedan od njih je bio i zamak Bote-sur-Marne ili u prevodu na srpski jezik "Lepota na Marni". Proglašena najlepšom ženom u kraljevstvu i svi su se divili njenoj lepoti. 

Svakim svojim izborom uspevala je da još više skandalizuje savremenike. Nije podnosila klasičnu odeću, već je preferirala uske haljine. Pogotovo one koje su otkrivale jednu dojku. Takođe, volela je da nosi i lepo donje rublje, da čupa obrve i dijamante. Sve u svemu, gde god da bi se pojavila u tim ranim godinama - izazivala je kritike i nerazumevanje za svoju ekscentričnost. 

Ipak, koliko god da je narod u početku nije voleo, sve se promenilo kada je naterala kralja Šarla VII da se seti svoje dužnosti i spasi svoju zemlju. Sorel je navodno izjavila da će ga ostaviti ako se ne pribere:

"Кada sam bila mala, jedan astrolog mi je predvideo da će se jedan od najhrabrijih kraljeva zaljubiti u mene. Кada smo se upoznali, mislio sam da si ti taj hrabri kralj, ali izgleda da sam pogrešila. Previše si ženstvena i jedva se baviš poslovima svog jadnog kraljevstva."

Lukavstvo je očigledno urodilo plodom i on je započeo niz bitaka, prekinuo Stogodišnji rat sa Engleskom i vratio nekadašnje zemlje Francuskoj. Nakon svega učinjenog njegova ljubavnica ga je nazvala Šarl Pobednik, iako nije uspela da dočeka da vidi sve uspehe koje je postigao. 

Ubistvo obavijeno velom tajne

Dok je bila trudna sa četvrtim detetom, Agnes je saznala da se protiv Šarla sprema zavera. On je u tom trenutku učestvovao u bici, što je nateralo da krene ka njemu. Ubrzo je dobila trudove i rodila se devojčica koja je umrla ubrzo nakon majke. Istorijski izvori navode da je ona par dana pred smrt često osećala nepodnošljive bolove u stomaku. Zbog čega su doktori verovali da je 9. februara 1450. godine, umrla od dizenterije. 

Nekoliko dana kasnje njeno telo je sahranjeno u katedarli Notre Dame de Loches, da bi sredinom 18. veka njeni ostaci odavde bili uklonjeni i stavljeni u urnu u grobnicu iznad koje je stajalo: "Jedina ljubavnica dostojna zemlje, pošto je rezultat njenih predloga bio proterivanje Engleza iz Francuske". 

Ipak, 2005. godine francuski fornezičar Felipe Šarlier je ispitao njene kosti i došao do zaključka da je ona u stvari otrovana živom. Dok moderni istoričari danas sumnjaju, da je glavni krivac za njenu smrt Šalov sin, kralj Luj XI. Kao glavni razlog navode njegovo mišljenje kako prelepa Agnes Sorel ima preveliki uticaj na kralja. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka