Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dešifrovana pisma koja je slala svojim saveznicima - o čemu je pred smrt razmišljala čuvena kraljica Škotske?

Pre nego što joj je odrubljena glava kraljica Meri I od Škotske je poslala niz šifrovanih pisama svojim saveznicima.

 Meri I Stjuart-0265066343.jpg Izvor: Profimedia

Marija Stjuart ili Meri I od Škotske se smatra jednom od najznačajnijih istorijskih ličnosti 16. veka. Njen život, koji je bio ispunjen brojnim preokretima, ali i užasna smrt ne prestaju da intrigiraju sve zaljubljenike u prošlost. Stoga, kada je grupa naučnika otkrila njenih 57 šifrovanih pisama u Francuskoj nacionalnoj biblioteci u Parizu, znali su da ih očekuje naporan posao koji će rezultirati zanimljivim otkrićem. 

Ispostaviće se da se u njima nalaze podaci o zatočeništvu u periodu između 1578. i 1584. godine, kao i njenu prepisku sa saveznicima, pre svega da francuskim diplomatom Mišelom de Kastelneom. A do ovog zaključka je došao tim pod rukovodstvom izraelskog kompjuterskog stručnjaka i kriptografa Džordža Lasrija: "Zajedno, pisma čine obimnu kolekciju materijala o Meri Stjuart - oko 50.000 reči, što baca novo svetlo na deo godina provedenih u zatočeništvu u Engleskoj."

Da bi dešifrovali slova, istraživači su prvo izdvojili pojedinačne simbole da bi "kompjuterski potpomognutim tehnika razbijanja koda, kao i ručnom analizom teksta i konteksta" dekodirali pojedinačne reči i fraze u slovima. Na kraju su uspeli da pronađu ključ za šifrovanje i dešifrovanje svih slova.

Razmišljanja pred kraj života

Pre nego što je njena rođaka, kraljica Elizabeta I, naredila da joj se odseče glava - Meri I od Škotske je 19 godina provela u zatočeništvu po raznim zamkovima Engleske. Već ranije je bilo poznato da je ona održavala živu razmenu sa nekim svojim bliskim saveznicima, međutim, do skoro nije postojao ni jedan trag koji bi potvrđivao ovu teoriju. 

Dokumenti koji su sada otkriveni pružaju dokaze o načinu na koji je kraljica razmišljala pred kraj svog života. Sadržaj se s jedne strane odnosi na teške uslove kojima je bila izložena, ali sa druge strane sadrže i njena mišljenja o različitim političkim ličnostima kao što je grof od Lestera, saveznika Elizabete I.

U pismima je zabeležena i njena reakcija na otmicu njenog sina Džejmsa: "Marija je uznemirena [...] i izražava osećanja da je Francuska napustila nju i njenog sina."

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka