Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srce kao simbol romantične ljubavi: Kada je počelo da se upotrebljava?

Kroz istoriju srcu, kao vitalnom organu su dodeljivani različiti epiteti i značenja, ali mi ga danas uglavnom povezujemo sa ljubavlju. Kako je sve počelo?

 Kupidon i srce-0365259842.jpg Izvor: Profimedia

UKOLIKO diskutujemo o srcu kao geometrijskom simbolu, onda se slobodno može reći da se ono pojavljuje još od praistorije. Jedan od najboljih primera je slika iz Cueva de los Letreros u Almeriji iz poznog neolita. Na njoj je uočljiva antropomorfna figura sa repom i rogovima, dok u rukama nosi nešto što liči na srp - a na kraju jednog od njih se nalazi i srce. Stručnjaci pretpostavljaju da je ovaj simbol iz praistorije najverovatnije povezan sa nekim biljnim elementom, a takva vrsta reprodukcije će nastaviti da se koristi i tokom antike na prostoru Mediterana. 

Za drevne Mediterance ovaj oblik je uglavnom predstavljao simbol za lišće bršljena, lokvanja a možda čak i za semenje. Tako nešto se uočava i na jednom novčiću iz Kirene, na kom je predstavljeno seme izumrle biljke silifijuma, koja je bila izuzetno cenjena zbog svojih kontraceptivnih svojstava. Drugim rečima, srce kao simbol postoji još od davnina, ali je on u početku više povezivan sa drugim stvarima nego sa ljubavlju. 

Kada je onda srce počelo da se povezuje sa ljubavlju i osećanjima? Proćiće još dugo vremena, pre nego što ovaj šematski oblik preuzme tu simboliku, ili bolje rečeno sve dok se u srednjem veku ne uspostavi koncept - dvorske ljubavi. Prvi tragovi o nečemu ovakvom mogu se naći u romansi po imenu Le roman de la poire, čiji glavni protogonista je izvesni Tibo. Naime, na jednoj od minijatura može se videti muškarac koji nudi svoje srce voljenoj kao simbol ljubavi. 

Vremenom će ovaj geometrijski simbol za romantičnim značenjem postati široko rasprostranjen. Vrhunac će dostići krajem 19. veka sa popularizacijom razmene karata na Dan zaljubljenih, ali ona neće opasti ni u budućnosti. Što se najbolje ogleda u tome da on danas na većini društvenih mreža predstavlja ideogram za sviđanje. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka