Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je legendarni kralj Minoj navukao Posejdonov gnev i stvorio problem Krićanima? Sedmi od dvanaest Herkulovih podviga

Kako bi ispunio želje kralja Euristeja, Herkul je morao da otplovi na Krit i upusti se u borbu sa bikom koji je prvobitno bio dar boga mora.

 Herkul hvata bika-0421302481.jpg Izvor: Profimedia

Rešiti se Stimfalijskih ptica, bio je šesti i nimalo lak zadatak, ali starogrčki heroj Herakle nije imao vremena da odmara. Mikenski kralj Euristej već je pripremio sledeći. Jedan od najpopuarnijih likova iz grčke mitologije Herakle morao je po Herinom nalogu da služi kralju Euristeju i da izvrši 12 zadataka, kako bi mu bili oprošteni gresi. 

Sedmi zadatak zadat mu je u vreme kada je Kritom vladao Minoj. Kralj koji je obećao bogu mora Posejdonu da će žrtvovati sve što mu on pošalje, kako bi dokazao svoje pravo na presto. Međutim, kada je bog poslao bika, Minoju je ova životinja bila toliko lepa da je rešio da žrtvuje drugog bika umesto njega. 

Međutim, zver je uskoro počela da pravi veliku štetu po ostrvu zbog čega je Euristej dao za zadatak Heraklu da ga ulovi. Nakon što je stigao na Krit, kralj Minoj je dao dozvolu heroju da uhvati bika i odvede, a čak mu je ponudio i pomoć. Verovatno je kralj želeo da se reši zveri što pre, jer je Posejdon u znak osvete za prevaru - naterao kraljicu Pasafiju da se zaljubi u bika. Iz ove ljubavi kasnije je rođen i Minotaur. Međutim Herakle je odbio velikodušnu ponudu i rešio da se sam pozabavi bikom u strahu da mu Euristej ne prizna i ovaj zadatak. 

Bika nije morao dugo da traži jer je on obožavao da čupa useve i uništava voćnjake, stoga je vrlo brzo od seljaka dobio uputstvo gde se nalazi. Čim ga je ugledao, upustio se u borbu koja nije dugo trajala. Obavivši sedmi zadatak Herakle je još jednom dobio priliku da trijumfalno ušeta u Mikenu. Priča dalje navodi da se kralj Euristej toliko uplašio od zveri kad je video, da se sakrio u pitos. 

Nedugo potom rešio je da ga žrtvuje boginji Heri, koja je mrzela Herkula. Ona zbog toga nije želela da prihvati žrtvu jer je smatrala da bi to samo uvećalo herojevu slavu. Nakon dugog razmišljanja šta da radi, Euristej je oslobodio bika koji je odlutao u Maraton, nakon čega je postao poznat kao Maratonski bik.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka