Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je rođena Atina? Čuvši da će njihovo dete da ga svrgne s trona, Zevs je progutao Metidu

Nakon kraće avanture sa Metidom, Zevs je saznao da će njihovo dete pokušati da ga svrgne. Evo šta se prema starogrčkoj mitologiji dalje desilo.

 Rođenje Atine-0299596258.jpg Izvor: Profimedia

ZEVS je toliko silno želeo Metidu, ćerku titana Okeana i boginje Tetije, da je neprestano jurio za njom i neprekidno menjao oblike kako je i ona to činila. Prvobitno su bili jastrebovi, pa zatim ribe, a onda i zmije. Vrhovni bog sa Olimpa toliko je bio uporan, da je išao za njom, sve dok konačno nije popustila. 

Grčka mitologija kaže, da je baš u tom trenutku proročište iz Gaje proreklo da će njihovo prvo dete biti odana devojčica čija će mudrost biti ravna Zevsovoj, ali i da će se roditi i dečak, koji će svojom snagom i umešnošću zbaciti oca s vlasti, baš kao što je Zevs to učinio Kronu. Kada to čuo, Bog neba i gromova se uplašio i odlučio da se reši Metide. 

Kada je sledeći put video, laskao joj je kako bi je uspavao. Kada je upala u dubok san, progutao je nju i njeno nerođeno dete. Ali bilo je prekasno. Iako je ovo bio Metidin kraj, ona je unutar njega počela da kuje kacigu i odoru za njihovu ćerku. Zvuk koji je proizvodio čekić je navodno bio toliko jak, da je Zevsu izazivao nepodnošljivu glavobolju. U jednom trenutku on je od bolova tako jako vrisnuo da su se drugi bogovi okupili da vide o čemu se radi.

Hefest je odmah shvatio. Uzeo je klin i otvorio Zevsovu glavu iz koje je izašla Atina, potpuno odrasla i u oklopu. Zbog načina na koji je rođena postala je boginja inteligencije i mudrosti. Bila je i boginja tkanja, zanata i trezvenije strane rata. Atinina postala najbolja prijateljica je Nike, boginje pobede. Atina se pojavljuje kao zaštitnica mnogih grčkih junaka, uključujući Herakla, Odiseja i Jasona.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka