Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravio je Afroditi pojas, a Ahilu oklop: Starogrčki bog kovača i vatre Hefest, jedan od dvanaestorice sa Olimpa

Starogrčki bog kovača i vatre je verovatno najneobičniji član družine sa Olimpa. Bio je ružan i hrom, zdepast i bradat. Ni približno lep kao Apolon ili fizički savršen kao Ares, a opet, muž boginje lepote i ljubavi.

 Hefest-0606649914.jpg Izvor: Profimedia

Hesiod piše da je Hera sama rodila Hefesta jer je želela da se osveti Zevsu za Atinu koju je on dobio sa Metisom. Ova verzija priče o Hefestovom rođenju dalje kaže kako je boginja braka i udatih žena, zgrožena njegovim izgledom bacila dete na zemlju. Iako teško povređen, spašavaju ga Tetida i Eurinoma. 

Narednih devet godina one ga čuvaju u pećini ispod okeana. Međutim, nakon nekog vremena on odlučuje da se osveti majci. Skovao je lukav plan i napravio zlatni presto, koji joj je ponudio kao poklon. Hera, očarana lepotom prestola odmah ga prihvata. Kada je sela na njega, obaviše se oko nje konci vidljivi samo onom eko je presto načinio. 

Mnogi bogovi su pokušavali da ubede Hefesta da oslobodi Heru. Zauzvrat su mu obećavali mesto na Olimpu. On, s druge strane, nepokolebljiv u nameri da je kazni za učinjeno zlodelo, nije popuštao. Sve dok jednog dana Dionisu nije palo na pamet da ga napije.  

Niko osim njega, veštog zanatlije, nije mogao da sagradi tako lepe i neuništive bronzane kuće u kojima su živeli svi ostali olimpijci. Ali ni veličanstvenu opremu sa posebnim moćima, poput Hermesovog šlema i sandala, Pelejevog mača, Afroditinog pojasa, Ahilovog oklopa, Heliosovih kočija, Erosovog luka i strela ili mašina koje su mogle da ga razumeju, razgovaraju sa njim i pomažu mu u svakodnevnim poslovima.

Hefestu je pripisivana i neobićna moć da učini da se stvari pokreću. Jednom je napravio lavove i pse čuvare ulaza u palatu Alkinoja i Talosa, koji su mogli da ujedu svakoga ko im se približi. To najverovatnije ima veze sa animističkom idejom koju su Grci gajili i verovali da su statue žive. 

Žene i Hefest

Paradoksalno, ali on je ni manje ni više bio oženjen boginjom ljubavi i lepote Afroditom. Međutim, ona mu baš i nije bila verna. Često je spavala sa bogom rata Aresom, a jednog dana je i sam Hefest to shvatio. Lukave prirode, rešio je da ih uhvati u fino tkanu mrežu i kazni tako što je pozvao i druge bogove da svedoče njihovoj sramoti. Oni su, s druge strane, smatrali da treba da ih oslobodi. 

Nakon kraćeg nagovaranja, Posejdon je i uspeo da ga ubedi da ih pusti. Hefest nije bio zadovoljan kaznom. Zato je rešio da im se osveti još jednom kad se njihova ćerka Harmonija udavala za Kadmona. Poklonio joj je ogrlicu, ali ne običnu, već onu koja donosi nesreću svakome ko je nosi. 

Preljuba ni njemu nije bila strana ili makar pomisao na nju. Jednom je zgrabio Atinu za sebe. Ona je uspela da se izbavi iz njegovog zagrljaja na vreme, pa je Hefestovo seme palo na zemlju i oplodilo Geju. Ona je potom rodila Erihtona, jednog od prvih vladara Atine

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka