Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Između mita i istine - priča o Kaligulinom konju: Navodno je spavao i jeo sa njim, a želeo je i da ga proglasi konzulom

Sve što danas znamo o Kaligulinoj ljubavi prema konju Incinatusu, potiče od antičkih izvora koji nisu gajili prevelike simpatije prema njemu. Koliko onda možemo da im verujemo?

 Kaligula-0012987211.jpg Izvor: Profimedia

SVI KOJI ZNAJU bar nešto o istoriji starog Rima, znaju i za Kaligulu. A oni koji su čuli za njega, sigurno znaju ponešto i o njegovoj užasnoj reputaciji. Danas se smatra da je većina antičkih izvora preuveličala priče o njemu. Ali, ovo ne osporava činjenicu da je njegova priroda bila nestabilna i despotska. Na kraju krajeva, ona ga je koštala i života. 

Kada se govori o njegovom - najblaže rečeno - ekscentričnom ponašanju, svakako se mora spomenuti njegov konj Incinatus. On je bio carev omiljeni ljubimac. Redovno je učestvovao na trkama kočija, i Kaligula je navodno svaki put uoči takmičenja spavao pored njega. Takođe, da bi se dobro odmorio, svi u okolini su morali da budu tihi. A nepoštovanje ovog zakona je značilo smrtnu kaznu.

Koliko je daleko išla njegova zaluđenost, govori i sledeća priča. Naime, Incinatus je jednom izgubio trku. Ovo je za vladara preke naravi značilo samo jedno - poniženje. Zato je naredio sporu smrt vozača kočije. I opet, ovo navodno nije bio jedini slučaj kada je neka osoba platila glavom zbog Kaligulinog konja.

Drugom prilikom, visoki gost na Kaligulinom dvoru odbio je da pije iza Inciniatusa. Car je nepoštovanje kaznio bičevanjem. Potom mu je naredio da se izvini i klekne ispred konja. Nikome nije bilo poznato zašto - ali taj isti neposlušnik odbio je i ovo naređenje. Ubrzo je ostao bez glave. 

Konj je uživao i u luksuzu o kakvom je prosečan Rimljanin mogao da sanja, tvrdi istoričar Kasije Dion. Njegova ishrana se zasnivala na ovsenim pahuljicama, školjkama i piletini. Često je obedovao sa Kaligulom u društvu najviših državnika. U jednom trenutku ga je preselio i u posebnu vilu, ispunjenu brojnim robovima koji su vodili računa o njemu.

Konzul ili ne?

Ovde dolazimo do najpopularnije anegdote vezane za konja i Kaligulu. Car je navodno voleo svog konja istim intenzitetom kojim je prezirao rimske senatore. Taj prezir on je ispoljavao kad god mu se za to ukazala prilika. Svetonije tvrdi, da je Kaligula u dva navrata želeo Incinatusa da imenuje za sveštenika i konzula, kako bi ih ismejao. 

Mnogi danas sumnjaju u istinitost ove tvrdnje, a ima i onih koji smatraju da je ovo bila samo loša šala. Šta god da je  istina, izgleda da ove i slične ispade, senatori, a ni pretorijanska garda više nisu želeli da trpe. Stoga su Kaligulu ubili. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka