Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće koje menja naš pogled na neandertalce: Unutar pećine Gatari leže tragovi koji čekaju da budu odgonentuti

Otkriće ostataka devet neandertalaca iz pećine u Italiji je još jedan od primera koji nam pružaju neverovatne podatke o njihovom svakodnevnom životu.

 Neandertalci.jpg Izvor: PAOLO PETRIGNANI

DO PRE 40.000 GODINA , Homo sapiens sapiens delio je planetu sa svojim najbližim poznatim rođacima, neandertalcima. Ovi hominini su bili niži i zdepastiji od modernih ljudi. Naseljavali su područja od zapadne Evrope do centralne Azije, a arheološki nalazi otkrivaju da su bili i izuzetno snalažljivi. Pravili su kameno oruđe, lovili velike životinje, koristili vatru, nosili odeću i bili uključeni u pojedine apstraktne radnje, a postoje čak i indicije da su sahranjivali svoje mrtve.

Uprkos ovim sposobnostima, njihova populacija je drastično opala nakon velike migracije Homo sapiensa sapiensa u Evropu. Naučnici još uvek raspravljaju o tome da li je takmičenje sa našom vrstom ili promena okruženja bila primarni uzrok izumiranja.  Ali, prema mišljenju stručnjaka tragovi sa arheoloških lokaliteta na kojima je potvrđeno prisustvo neandertalaca, mogli bi u budućnosti da pruže odgovore na ovo pitanje i još mnogo sličnih.

 Pećina.jpg Izvor: PAOLO PETRIGNANI

U Italiji su na primer otkriveni mnogi novi detalji iz njihovog svakodnevnog života, pre svega unutar pećina, skloništa i privremenih logora. Jedno od takvih mesta je i pećina Gatari koja se nalazi južno od Rima, u blizini priobalnog grada San Feliće Sisero. Specifične po tome što su u njoj nedavno otkriveni ostaci neandertalaca koje su ovde najverovatnije donele pegave hijene - životinje poznate po tome da u svoje jazbine dovlače kosti. Ali kako je ovaj skup nalaza uključivao sedam muškaraca, jednu ženu i dečaka, naučnici su došli do zaključka da je u ovom području nekada živela čitava neandertalska zajednica. 

 Arheolozi u pećini.jpg Izvor: PAOLO PETRIGNANI

Ovaj region Italije bogat je krečnjačkim pećinama, zbog čega je našim precima bio pogodan za pravljenje utočišta. Postoje i teorije da su pećine nekada služile i kao skloništa koja su višegodišnji nomadi posećivali tokom različitih godišnjih doba, dok su pratili plen.

I dok su se istraživači u prošlosti oslanjali na neandertalske kosti i fragmente oruđa ili oružja da bi saznali nešto više o ovim našim rođacima. Danas, stručnjaci imaju sofisticirane alate za pretraživanje njihovih staništa, uz čiju pomoć dolaze do obilja informacija koje im govore o životima neandertalaca.

 Neandertalac u pećini.jpg Izvor: PAOLO PETRIGNANI

Sa napretkom tehnologije, proučavanje pećina koje su naseljavali postalo je nešto poput ulaska u napuštenu kuću, ispunjenu tragovima iz prošlosti. U poslednjih nekoliko godina do nekih od najznačajnih otkrića se došlo proučavanjem ostataka koji su do skoro zanemarivani i smatrani nebitnim. Poput pepela iz ognjišta koje govori od upotrebi vatre, odbačenih životinjskih kostiju koji na sebi čuvaju tragove i ukazuju na tehnike klanja, ili kamenih alatki koji nagoveštavaju sofisticiranu proizvodnju. Dok hemijske analize ukazuju da su uz pomoć pigmenta slikali po pećinskim zidovima. 

 PEĆINA u Italiji.jpg Izvor: PAOLO PETRIGNANI

Kada su neandertalci u pitanju još puno nedoumica ostaje nerazjašnjeno, poput toga koliko često su se bavili apstraktnim i šta je tačno dovelo do njihovog nestanka. Ali uz pomoć novih naučnih zapažanja koja otkrivaju izuzente detalje vezane za njihov život, svakodnevno saznajemo sve više o ovim nama bliskim rođacima. 

Autor: Jakopo Pasoti 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka