Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li vi možete da rešite ovu zagonetku? Neobičan glif koji podseća na figuralnu predstavu zbunio arheologe

Komad peščara sa linijama i udubljenjem koja podsećaju na figuralnu predstavu još od prošlog leta zbunjuje naučnike u Velikoj Britaniji, toliko da su rešili da potraže pomoć javnosti.

 Misteriozni glif-0746352669.jpg Izvor: Profimedia

PRILIKOM iskopavanja na brdu Nesklif, blizu Šruzberija u Velikoj Britaniji arheolozi su naišli na komad peščara, datovan u 500. godinu p.n.e.. Kad su malo bolje pogledali u njega shvatili su da nije u pitanju samo običan komad kamena, već da su na njemu nekada davno urezane linije i izdubljen jedan deo kako bi ličili na prikaz figure sa rogovima na glavi koja drži nešto u ruci. 

Utvrđenje unutar kog je nađen glif je prema mišljenju arheologa i vođe iskopavanja Geri Loka sa Oksforda najverovatnije izgrađena kako bi se impresionirale komšije i u ceremonijalne svrhe, a ne za odbranu kako se prethodno nagađalo. Ono što je interesanto sa ovim lokalitetom jeste i činjenica da on nije bio naseljen samo tokom gvozdenog doba, već i prilikom rimske okupacije. Naučnici iznose ove tvrdnje na osnovu brojnih ulomaka keramike iz 2. veka koje su iskopali i brižljivo dokumentovali prošlog leta.

Ipak, ono što još uvek zadaje najviše glavobolja jeste misteriozna rezbarija čije značenje još uvek nisu odgonetnuli i za koji do sada nisu našli paralele među drugim nalazima iz gvozdenog doba. Zbog čega su rešili da pozovu širu javnost i zatraže pomoć kako bi im pomogli u rešavanju misterije i otkili im - na šta ih podseća kao i da li su već nešto slično videli negde?

Istraživači objašnjavaju da jerimska vojska gajila kult "rogatih" božanstava i da tragovi o njemu postoje na nekoliko lokacija širom Velike Britanije. Stoga se dovodi u pitanje - da li ova figuralna predstava ima neke veze sa tom praksom? Ili možda ipak sa "žigovima" koje su navodno druidi pravili žrtvama prilikom žrtvovanja. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka