Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protiv njih su se prema mitologiji borili i Odisej i Orfej: Kako su krila sirena zamenjena ribljim repom?

Prema grčkoj mitologiji, sirene su bile hibridna bića sa ptičjim telom i ženskim licem koja su svojim hipnotičkim pesmama privlačila mornare, odvodeći ih do fatalnog odredišta.

 Orfej protiv sirena-0343935560.jpg Izvor: Profimedia

SLIKA koju danas imamo o sirenama - pola žene, pola ribe - daleko je od njihovog prvobitnog oblika. Prema nekom verzijama prvobitni izgled ovih mitoloških bića posledica je kazne, koju su dobile jer nisu zaštitile Persefonu od Hada, boga podzemlja.

Odisejevo putovanje i virtuozni Orfej

Prvo pisano delo u kome se spominju sirene je Homerova "Odiseja". U XII pesmi Odisej se suočava sa misterioznim sirenama na putu ka kući nakon Trojanskog rata tako što je stavljao komade voska u svoje i uši saputnika kako ne bi mogli da čuju njihovu pesmu. Vezan za jarbol naredio im je da ga ne puštaju ako podlegne čaroliji sirena. 

Lepe i perfidne svojom pesmom su obećale Odiseju slavu i znanje, a on zanesen njihovim šarmantnim glasom i muzikom molio je svoju posadu da ga puste. Oni su to, prema naređenju, odbili. Zbog ignorisanja, izgubile su svoj dar, nakon čega su otplivale na dno mora. Zahvaljujući svojoj genijalnoj strategiji, Odisej je preživeo i uspeo da nastavi put do svoje voljene Itake.

Još jedan čuveni susret sa ovim legendarnim bićima imao je i Orfej, koji se svojom lirom borio protiv pesme sirena, nadjačavajući je. Sam Orfej pripoveda o ovoj avanturi u Orfičkoj Argonautici, pesmi anonimnog autora koja govori o ekspediciju Argonauta u potrazi za zlatnim runom i pobedom nad sirenama koje su se nakon toga pretvorile u stene.

Otmica Persefone i drugi mitovi

Prema ovom starogrčkom mitu, mlada Persefona - ćerka Zevsa i Demetere - skupljala je cveće sa nimfama kada ju je Had oteo. Bog podzemnog sveta izronio je iz zemlje, odnevši nevinu devojku u carstvo mrtvih. Besna na nimfe, njena majka Demetra ih je pretvorila u sirene.

Pojedine verzije mita govore da su nimfe same tražile od Zevsa da im da krila, kako bi mogle da jure Hada i spasu Persefonu.

Još jedna legenda otkriva da su sirene nakon svoje metamorfoze izazvale muze na takmičenje. Nakon poraza, uvređene muze su im počupale kosu i ovenčale se plenom.

Takođe, vredi napomenuti da su one, prema grčkom pesniku Hesiodu, živele na stenovitom ostrvu Antemoes i tamo čekale plen da ga pojedu.

Riblji rep?

Ne zna se šta je izazvalo transformaciju, ali sve ukazuje da su se njihova tela pretvorila u riblja zbog povezanosti sa morem. Prvo spominjanje sirena sa ribljim repovima nalazi se u anglo-latinskom rukopisu koji datira iz kasnog VII ili ranog VIII veka. Od glave do pupka, tamne figure su imale žensko telo, su od pupka nadole imale dugačak rep sa ljuskama, identičan ribljem.

Evolucija ovih mitoloških bića bila je raznolika tokom vekova. Međutim, antičke sirene su najverovatnije bile povezane sa onostranim - figure koje su prenosile duše mrtvih u hladni i mračni Had.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka