Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 iznenađujućih činjenica o Margaret Tačer koje najverovatnije niste znali

Margaret Tačer se smatra jednom od najznačajnijih političkih figura iz 20. veka.

 Margaret Tačer-0657657386.jpg Izvor: Profimedia

Margaret Tačer je bila na vlasti duže od bilo kog drugog premijera Velike Britanije u 20. veku. Ostala je upamćena po svojim generalno konzervativnim stavovima, uključujući slabljenje sindikata, deregulaciju industrije, oduzimanje delova privrede koje kontroliše država i zauzimanje oštrog stava protiv komunizma.

Ipak, postoji još dosta stvari o ovoj ženi koje su podjednako neverovatne kao i njena plodonosna karijera:

1. Sovjetski novinari su je zvali "Gvozdena dama"

Margaret Tačer je bila poznata po nadimku "Gvozdena dama", ali malo poznata činjenica je da su joj titulu dodelili sovjetski novinari. Što je prema mišljenju mnogih stručnjaka bilo nevoljno priznanje njenoj čvrstoj volji i odlučnosti.

2. Tačerova je pomogla u razvoju mekog sladoleda za posluživanje

Margaret je diplomirala na Oksfordu, hemiju. A pre nego što je ušla u svet politike, u svojim dvadesetim radila je na razvijanju aditiva za sladoled. Njen tim je "otkrio metodu udvostručavanja količine vazduha" koji je na kraju našao svoj put među konditorskim proizvodima. 

3. Odbila je pratnju od 20 telohranitelja

Tokom svoje prve godine na funkciji britanske premijerke 1979., Tačer je otputovala u Japan na ekonomski samit. Pošto u ovoj azijskoj zemlji do tada nisu ugostili mnogo žena na čelu država, Japanci su predložili da je prilikom posete prati 20 telohranitelja.

Na šta je sekretar njenog kabineta, ser Džon Hant odgovorio: "Gospođa Tačer će prisustvovati samitu kao premijer, a ne kao žena. Premijer bi želeo da bude tretiran na potpuno isti način kao i ostali šefovi delegacija prilikom posete. Ako se drugim vođama delegacija dodeli po 20 telohranitelja, onda ni Margaret neće imati primedbu na ovo jer ona ne želi da bude izdvojena."

4. Sama je kuvala

Iako je Tačer bila premijerka 11 godina, nije imala svog ličnog kuvara. Svake večeri je sama spremala večeru za svog muža Denisa Tačera, a često je kuvala i za članove kabineta.

5. Kada bi vratila vreme ona 

... se ne bi opet bavila politikom, kako je sama objasnila jednom prilikom u razgovoru sa poslanikom konzervativaca lordom Spajserom. A kao razlog ovog stava navela je da je jako teško uskladiti politiku i privatni život. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka