Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je okultizam? Razvoj pseudonauke koja je ostala popularna do danas

Od kako je sveta i veka ljudi su verovali u neobjašnjive i skrivene sile, zato ne čudi da su razvili znanja koja će im navodno pomoći da ih bolje razumeju.

 Okultizam-0318240705.jpg Izvor: Profimedia

PREVEDENO sa latinskog na srpski jezik reč okultizam znači skriveno ili tajno, a danas pod ovim pojmom podrazumevamo primenu raznih znanja koja uključuju verovanje ili upotrebu natprirodnih sila. Tokom milenijuma ona su se javljala u gotovo svim zabeleženim društvima, sa varijacijama u njihovoj prirodi ili samom odnosu zajednice prema njima. 

Okultne prakse se fokusiraju na navodnu sposobnost praktičara da manipuliše zakonima prirode kako bi postigao ličnu ili korist za nekog drugog, a mogu se smatrati i zlim ukoliko se njima krše moralni zakoni. Ipak, neki antropolozi danas tvrde da nije moguće napraviti razliku između magije ili religije, pogotovo kada su u pitanju neka od najstarijih društava. 

Razvoj okultizma kroz vekove

Kada se govori o tradicijama okultizma, on je na zapadu uglavnom zamišljen kao skrivena filozofija, koja proizilazi iz helenističkih magijskih prkasi, alhemije i jevrejskog misticizma. Drugim rečima, u njega su inkorporirani helenistički tekstovi koji se bave astrologijom, drugim okultnim naukama i duhovnom regeneracijom, kao i mistična tumačenja Tore. Ove tradicije su bile veoma bliske naučnicima tokom srednjeg veka i renesanse. 

Vremenom iz ovih proučavanja nastaje hermetičko-kabalistička tradicija, poznata i samo kao hermetizam koja inkorporira teoriju i magijsku praksu - pri čemu je potonja predstavljena kao prirodna, za razliku od zle magije čarobnjaštva ili vradžbine. Njemu se tokom XVII veka i pojave rozenkrojcerizma pridružuje i alhemija čiji cilj je bio da podučava tajnim mudrostima sve svoje sledbenike.

Na ovaj način alhemija doživljava svoj uspon kao empirijska nauka, a hermetizam postaje deo učenja prosvetitelja. Stoga ne čudi da su tokom XVIII veka ovu tradiciju preuzeli masoni, koji su je dalje razvijali na talasu pojave religioznog skepticizma iz XIX veka i potrazi za spasenjem. Ovaj period će ostati upamćen i po stvaranju novih oblika učenja kao što je spiritualizam, prakse navodne komunikacije sa duhovima kroz "medije" i teozofije, mešavine zapadnog okultizma i istočnog misticizma.

Ipak, ništa od ovoga nije bilo dovoljno da bi spomenute ideje bile prihvaćene i među naučnicima, stoga je okultizam do danas ostao psudonauka. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka