Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mračna istorija novogodišnjeg koncerta u Beču: Danas omiljeni muzički događaj, a nekada Gebelsova propaganda

Svakog 01. januara u glavnom gradu Austrije se održava najpoznatiji koncert na svetu, a da li ste znali odakle vuče njegovo poreklo?

 Novogodišnji koncert u Beču-0747323697.jpg Izvor: Profimedia

NOVOGODIŠNJI KONCERT u Beču se smatra jednim od neizostavnih događaja među ljubiteljima muzike svakog 01. januara, ali ono što nam danas deluje kao prelepa proslava je u stvari događaj nastao sa sasvim drugom svrhom. 

Elitni orkestar 

Bečki filharmonijski orkestar je nastao 1842. godine, a sami članovi su birani iz redova najboljih muzičara koje je Austrijska carstvo imala da ponudi. Stoga, pripadati ovom sastavu i nastupati u Velikoj sali koja se i danas smatra jednom od koncertnih sala sa najboljom akustikom na svetu, je bila ogromna čast.

Pored nesumljivih kvaliteta njenih članova, ono što je karakterisalo njihov odabir je bila i nacionalna pripadnost. Kao najbolji primer ove prakse jeste kompozitor jevrejskog porekla Gustav Maler, koji je promenio veru u katoličnastvo kako bi mogao da upravlja orkestrom.  

Kako su novogodišnji koncerti postali tradicija?

Iako su u Velikoj sali do 1928. godine povremeno organizovani novogodišnji koncerti, tek pod dirigentskom palicom Johana Štrausa III ona postaje tradicija. Ta prva faza trajala je samo šest godina, ali su vlasti krajem 1939. godine - kada je Austrija već bila deo Trećeg rajha, a nacističke vođe primenile svoju antisemitsku politiku - rešile i da je obnove.

Baš kao i druge vrste umetnosti, oni su i muziku iskoristili za uvećavanje svoje moći stoga je novogodišnji koncert odobrilo ni manje ni više Ministarstvo za narodno prosvetljenje i propagandu na čelu sa Jozefom Gebelsom.  Interesantan podatak je da je to ujedno bio prvi i poslednji put da je koncert održan 31. umesto 01. januara, ali i da se na programu nije našao nijedan nemački kompozitor, već samo kompozicije Johana Štrausa II. 

Vlasti su ubrzo uvidele potencijal događaja - koncert je postao dobrotvorni događaj čiji prihod je išao u ruke najugroženijih Nemaca. Ovo je bila odlična prilika za Treći Rajh da celu stvar iskoristi u propagandne svrhe, a istovremeno i podigne moral u vreme rata.

Nakon rata i poraza koji su nacisti doživeli, članovi orkestra su morali da prođu proces "denacifikacije", jer su mnogi bili udruženi sa organizacijama povezanim sa nacizmom ili direktno sa samom strankom - uslov često neophodan za učešće u zvaničnim događajima. Ali sam koncert je nastavio da se održava, da bi krajem 50-ih godina prošlog veka bila uspostavljena i njegova uobičajena struktura. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Magi

.."Prvi i poslednji put održan 31.12. umesto 01.01.".. Koncert se tradicionalno održava 3 dana, 30.,31.12. i 01.01. Potpuno isti repertoar, dirigent, sve. Novogodišnji je naj poznatiji jer se prenosi televizijski.

Najnovije

Priroda

Nauka