Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šesti od dvanaest Herkulovih podviga: Kako je miljenik bogova zauvek proterao Stimfalske ptice iz Grčke?

Svaki put kada bi se starogrčki heroj našao u bezizlaznoj situaciji dobijao je neočekivanu pomoć.

 Stimfalske ptice-0451419958.jpg Izvor: Profimedia

NAKON uspešno obavljenog petog zadatka koji je imao za cilj da ponizi Herkula, Euristej je od njega zatražio da otera ogromno jato ptica koje se namnožilo na obala Stimfalskog jezera. Da stvar bude teža, ove ptice bronzanog kljuna i kandži su bile posvećene jednom od dvanaestorici bogova sa Olimpa - Aresu, bogu rata. 

Kada je starogrčki heroj stigao do jezera shvatio je da nema predstavu kako će oterati ove ptice koje su prema nekim verzijama obožavale da jedu ljudsko meso. Očajan zbog te spoznaje ubrzo je privukao pažnju boginje Atine i od nje na poklon dobio par bronzanih čegrtaljki boga Hefesta. 

Ohrabren poklonom, Herkul je pojurio uz obližnju planinu sve vreme udarajući čegrtaljkom. Uplašene užasnim zvukom koji je dopirao iz nje, sve ptice u okolini je naterao da polete. Potom je izvukao svoj luk i strelu i počeo da ih ubija, a one koje su uspele da prežive navodno se više nikada nisu vratile u Grčku. Srećan zbog pomoći koju je dobio i uspešno izvršenog zadatka, miljenik bogova se vratio kod kralja Euristeja po novi zadatak koji će ga odvesti van Peloponeza, tj. na ostrvo Krit. 

Pausanija o neobičnim pticama

Kao i svaka legenda i ove o Herkulu imaju po nekoliko verzija, a kada je u pitanju šesti zadatak najveću razliku predstavlja navođenje odnosno odsustvo podatka da su ptice sa Stimfalskog jezera bile ljudožderi. Zaintrigiran ovim razlikama, putopisac iz 2. veka n.e. po imenu Pauzanija je pokušao da sazna da li su negde zaista postojale slične životinje. I, ispostavilo se da je u njegovo vreme postojala vrsta ptice u Arabijskoj pustinji koju su zvali "stimfalijanska", te da su se isticale svojom agresivnošću. 

Njegov istraživački rad je takođe uključivao i posetu svetilištu koje su Grci iz Stimfalosa izgradili i posvetili boginji Artemidi. Pauzanija je tom prilikom zabeležio da su na njemu uočljive rezbarije ptica u blizini krova, ali i mermerne statue devojaka sa nogama kao kod ptica. 

Možda će vas interesovati i:Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka