Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon 3.200 godina svet ponovo gleda u njegovo (rekonstruisano) lice - UPOZNAJTE RAMZESA VELIKOG na vrhuncu moći

Autor Aleksandra Cvetić

Da li ste se nekada zapitali kako je izgledalo lice jednog od najmoćnijih vladara drevnog Egipta - Ramzesa II?

 Ramzes II_774716146.jpg Izvor: Shutterstock

STRUČNJACI iz Egipta i Engleske su sarađivali na novom projektu kako bi rekonstruisali izgled farona Ramzesa II na vrhuncu njegove moći uz pomoć 3D modela lobanje i savremenih tehnologija. Vladara koji je u istoriji ostao upamćen kao jedan od najdugovečnijih - vladao je 66 godina, zbog čega se većina njegovih podanika plašila da će nakon njegove smrti svi nestati.

"Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate." rekla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje. 

Sloj po sloj

Ipak, sam proces pravljenja 3D modela lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći. Stoga su Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpulu, predvođeni Kerolajn Vilkinson rešili da vrate vreme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čoveka u kasnim četrdesetim godinama. 

Svrha ovakvih projekata je pre svega da moderni ljudi stvore veze sa istorijskim ličnostima i istraže njihovu zaostavštinu. Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat "oživljavanja" čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka