Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svoje živote i delove tela su rizikovali zbog zlata faraona: Pljačkaši su uspeli da uđu čak i u Tutankamonovu grobnicu

Autor Aleksandra Cvetić

Na svom putu ka cilju suočavali su se sa zamkama koje su mogle da ih ubiju ili trajno onesposobe, ali i da budu uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde koja je ovu vrstu zlodela smatrala najgorim svetogrđem.

 Ulaz u piramidu-0117382587.jpg Izvor: Profimedia

UPRKOS STROGIM kaznama koje su izricali sudovi i prokletstvima kojima su pretili sveštenici, nisu svi stari Egipćani gajili poštovanje prema svojim preminulim faraonima. Čak štaviše, neki od njih su bez razmišljanja cepali tekstil u koji su bile umotane mumije i od njih pravili baklje koje će im osvetliti put ka zlatu za kojim su žudeli, dok su drugi koristili ostatke da bi se zabavili i postavili ih u poze za koje su smatrali da su smešne. 

Zamke protiv provalnika

Drevni lopovi su uvek pronalazili način da prodru u unutrašnjost grobnica, zbog čega su arhitekte morali da budu izuzetno kreativni prilikom dizajniranja zamki - od lažnih brava i prolaza do kliznih kamenih kapija i jama koje su trebale da "progutaju" svakoga ko je pokušavao na prevaru da uđe unutra. Vremenom neopljačkane grobnice su više predstavljale izuzetak nego pravilo, iako je zabeležen i slučaj u kom je jedna od zamki uspešno obavila svoj posao - a koju su arheolozi hiljadama godina posle otkrili kada su našli ruke mrtvog lopova na vrhu kovčega.

Njihov broj se uglavnom povećavao tokom kriznih perioda, kao npr. nakon pada Šeste egipatske dinastije kada je unutar zemlje vladao građanski rat koji je preokrenuo čitav društveni poredak. O ovom događaju svedoče i pisani spisi poput "Ipuverovih upozorenja" u kom se navodi: "Pogledajte svuda pljačkaše, ono što je bilo skriveno u piramidi sada više nije tamo."

Mnogi od njih u ovom periodu su i uhvaćeni u krađi, a neki su čak i priznali krivicu u nadi da će preživeti. Papirusi Abata, Amhersta i Leopolda II govore o jednom od najčudnijih slučajeva pljačke grobnica iz perioda vladavine Ramzesa IX. Naime, gradonačelnik Tebe po imenu Paser je optužio izvesnog Pauraa, da je saučesnik pljačkaša grobnica. Zatim je usledila serija hapšenja i ispitivanja koja su na kraju izvela pred lice pravde dobro organizovanu mrežu pljačkaša među kojima su se našli i visoki zvaničnici. 

Danas nije poznato kakve vrste kazni je dobio svako od članova bande, ali opcija nije bilo puno jer na osnovu izjave jednog od njih nije ostavljeno prostora za bilo kakvu sumnju: "Ako se utvrdi da sam imao veze sa nekim od lopova, mogu biti osakaćen u nosu i ušima ili nabijen na kolac".

Mumije se sele u skladišta

Tokom vladavine XXI dinastije, situacija je kulminirala zbog čega je odlučeno da se kraljevske mumije uklone iz njihovih grobnica i zajedno deponuju u pećinekako bi se zaštitile od neprestanih pljački. Arheolozi će vekovima kasnije otkriti neka od ovih "skladišta", uključujući i jedno od najverovatnijih otkrića u arheologiji - Deir el-Bahri.

Pljačkanje drevnih grobnica nastavljeno je i u narednim vekovima, a kada su arheolozi stigli u Egipat krajem 19. veka, našli su jedva jednu netaknutu grobnicu. U pitanju je Tutankamonova grobnica, za koju malo ljudi zna da su čak i u nju upali pljačkaši i pomešali sadržaj, ali ono što je interesantno je da iz nekog nepoznatog razloga nisu uspeli da dovrše posao koji su započeli.

Možda će vas interesoati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka