Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno još 168 Naska linija: Umetnička dela koja su najverovatnije posvećena bogovima i dalje najveća tajna istorije

Autor Aleksandra Cvetić

Posle skoro dve decenije od otkrića njihova prava svrha i dalje nije otkrivena, a sve što se sa sigurnošću može reći jedva stane u nekoliko pasusa.

 Naska linije_29762143.jpg Izvor: Shutterstock

POSLE SVIH ovih godina, jedini zaključak do kog su istraživači uspeli da dođu je kako pustinju Naska u Peruu ispunjavaju umetnička dela - namenjena bogovima. Ono što je posebno interesantno u vezi tzv. Naska linija je da većina njihovih tajni i dalje predstavlja nepoznanicu, a prema nekim procenama do sada je otkriveno svega pet odsto od ukupnog broja crteža koji se ovde nalaze.

Drevna misterija

Stoga se svakodnevno preuzimaju mere da se ova situacija promeni, poslednja u nizu je ona koju su preduzeli istraživači sa Univerziteta u Japanu, kada su u vazduh podigli dronove i uz pomoć njihovih kamera zabeležlili čak 168 novih geoglifa u regionu koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Utvrđeno je da čak trećina ove novootkrivene kolekcije prikazuje ljudske figure, od kojih je naučnicima najviše privukla pažnju ona koja ih podseća na lik Homera Simpsona. Pored humanoidnih, tu se nalaze i predstave ptica, kitova, mački, zmija i jednostavnih geometrijskih oblika.

Interesantan podatak je da još uvek ne postoji dogovor oko toga kada su ovi geoglifi nastali, a jedan od potencijalnih tragova su glinene posude otkrivene u njihovoj blizini koje su datovane u period između 4. i 1. veka p.n.e.. Misteriji ipak tu nije kraj, jer ono što predstavlja njihovu glavnu karakteristiku je da su one urezane na ravnom terenu, a samim tim one su i "nevidljive" ukoliko se posmatraju iz blizine.

Stoga ne čudi da su one jedna od najintrigantnijih misterija u istoriji, o kojima arheolozi danas ne mogu da kažu puno. Sve što sa sigurnošću mogu da tvrde se svodi na to da su u periodu između 500. godine p.n.e. i 500. godine n.e., zajednice u Južnom Peruu rešile iz nekog neobjašnjivog razloga da naprave Naska linije širom regiona.

Decenijama su se rađale brojne teorije o njihovom poreklu, svrsi i ulozi, ali jedina koja je opstala posle toliko vremena je da su Naska linije bile namenjene bogovima na nebu za koje se verovalo da na ljude gledaju sa visina. Od njihovog prvog otkrića 1994. godine, do danas je otkriveno ukupno 358 crteža, a konačan zaključak je da su naučnici na putu da otkriju još ovih linija čime povećavaju šansu da se ova višedecenijska tajna konačno i rasvetli. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka