Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasilopita se vezuje za legendu o jednom svecu: Zašto je Grci prave i seku u novogodišnjoj noći? + RECEPT

Autor Aleksandra Cvetić

Vasilopita je čuveni kolač koji Grci seku u novogodšnjoj noći, a čije poreklo ima zanimljivu istoriju.

 Vasilopta-0724885015.jpg Izvor: Profimedia

PREMA NARODNOJ tradiciji i verovanju, vasilopita se vezuje za legendu o Svetom Vasiliju. Naime, kada je ovaj svetac pozvao sve stanovnike Cezareje da prikupe otkupninu i tako spasu grad od odpsade, svaki od njih je dao sve što je imao od zlata ili nakita. Neprijatelj je navodno bio toliko posramljen ovim kolektivnim činom, da nije želeo ništa da uzme.

Sveti Vasilije je tada dobio u zadatak da vrati dug, ali problem je bio što nikako nije mogao sa sigurnošću da zna koliko je ko dao. Stoga je rešio da sav nakit umesi u hleb, koji je potom podelio. I čudom, svako je dobio nazad tačnu količinu blaga koju je i dao prvobitno kao zalog, kako navodi legenda

Pored ove postoji i alternativno objašnjenje o poreklu vasilopite, koje je povezuje da proslavom starogrčkog festivala u čast kralja Krona, ali i rimskim Saturnalijama. 

Vasilopita, danas

U modernom dobu grčka tradicija nalaže da se vasilopita spremi i iseče u novogodšnjoj noći, kako bi u kući vladalo blagostanje i sreća. A interesantno je da se u testo prilikom mešenja, ubacuje novčić - baš kao i u našu česnicu.

Pored navedenog, prilikom sečenja moraju da se ispoštuju i običaji koji podrazumevaju urezivanje krsta na površinu vasilopite i davanje po jednog parčeta za svakog člana porodice. Ovom prilikom se strogo vodi računa o redosledu starosti - od najstarijeg do najmlađeg. 

U videu možete pogledati kako se pravi vasilopita: 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka