Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omiljeni sport samuraja koji se i danas praktikuje i zahteva izuzetne veštine: Šta je to jabusame?

Autor Aleksandra Cvetić

Nastao kao deo obuke za samuraje, jabusame danas predstavlja sport u kom učesnici moraju da iskažu visok nivo spretnosti.

 Jabusame_1118943491.jpg Izvor: Shutterstock

JABUSAME predstavlja drevni japanski sport koji datira iz perioda Kamakura koji je trajao od 12. do 14. veka nove ere, a zanimljivo je da se on praktikuje i danas. Prvobitno je to bio oblik obuke za samuraje, ali je tokom dugog perioda stabilnosti pod vlašću Tokugava šoguna postao sport u kom su učestvovale široke mase.

Poznat je po tome da turniru prethodi šintoistička ceremonija blagoslova, nakon čega učesnici jašu konja dok u isto vreme sa posebnim lukom moraju da pogode tri mete. Jabusame zahteva posebnu i dugotrajnu obuku, jer jahač mora da usmerava konja samo nogama, dok su rukama drži luk i strelu i cilja mete koje se nalaze sa strane.

Pogoditi svaku od tri predstavlja veliko dostignuće, a koliko je teško to postići najbolje govori podatak da je ova praksa prvobitno predstavljala deo vojne obuke elitnih vojnika. Na tim obukama mete su postavljane u visini vrata neprijateljskog konjanika, jedini deo tela koji nije bio zaštićen oklopom. 

Danas se ovakava takmičenja organizuju tokom cele godine na istorijskim mestima koje se povezuju sa nastankom ovog sporta, a najvažnija ceremonija se održava u aprilu u hramu Vasibara Hačimangu u Cuvanu i u decembru u hramu Meiđi Jinga u Tokiju

Možda će vas interesovaiti i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka