Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice unakaženo ranama: Pogledajte kako je izgledala žena koja je pre 500 godina bolovala od sifilisa

Autor Aleksandra Cvetić

Prilikom prvog pogleda na lobanju iskopanu na groblju starom 500 godina na Islandu, naučnici su znali da je pokojnik nekada bolovao od opake bolesti - koja je morala da ostavi posledice na spoljašnji izgled.

 Lice žene sa sifilisom-0295748601.jpg Izvor: Profimedia

Sama lobanja je iskopana na manastirskom groblju između 2002. i 2012. godine, a trenutno se nalazi u Nacionalnom muzeju Islanda. Na njoj su jasno uočljive lezije tipične za tercijalni stadijum sifilisa bolest, koji se uglavnom javlja negde između 3 i 15 godine od trenutka kada je osoba zaražena ovom polno prenosivom bolešću. 

Danas se sifilis uspešno leči antibioticima, ali u 16. veku ova bolest je predstavljala smrtnu kaznu. U početnim stadijumima javljaju se čirevi i osipi, nakon čega dolazi do uvećanja limfnih čvorova i umora, blago povišene temperature. Kada već uznapreduje javljaju se oftalmološki, kardiološki i neurološki problemi, u međuvremenu bolest ostavlja tragove i na skeletu čoveka - pre svega lobanji, nakon čega nastupa smrt

Analizom iste naučnici su shvatili da je ona zbog sifilisa patila i od artritisa ali i hipoplazije zubne gleđi, što je dovelo do toga da je pokojnica uopšte nije ni imala. Dok je bila živa uobičajeni tretman ove venerične infekcije u Evropi tog perioda uključivale su upotrebu Guaiacum sanctum - popularnog protivupalnog leka na biljnoj bazi, crvenu tetivku kao oralni lek i živu ili vodenu paru za rane. 

Cilj lečenja živom je bio da bolesnik izbacuje tečnosti iz sebe a na taj način i bolest, zbog čega su korišćene i znojne kupke i puštanje krvi. Pošto ni jedna od ovih metoda nije bila efikasna, oboleli su često patile od deformiteta lica i nazalnog kolapsa. Stoga je brazilski stručnjak za rekonstrukciju izgleda nekadašnjih ljudi, rešio da prikaže kako je ona izgledala pre nego što je preminula na osnovu izgleda lobanje i znanja koje je prikupio od istraživača. 

Da bi rekonstruisao izgled bolnih rana koje su se nalazile na njenom licu i čelu upotrebio je 3D model koji su prethodno postavili stručnjaci koji su se bavili sličnim slučajevima. A za potrebe rekonstrukcije donje vilice, koja je nedostajala upotrebio je virutelno stvorena tkiva na osnovu celokupnog izgleda lobanje. Dizajner je kako sam kaže proučavao lobanje i drugih evropskih, američkih i drevnih ljudi iz Egipta, kako bi iskoristio podatke za stvaranje digitalnog modela sa ciljem kreiranja kontura lica. 

Njegov zaključak je da ova žena pruža viziju kako sifilis može postati veoma ozbiljna pretnja po zdravlje ukoliko se ne leči na odgovarajući način, ali i podsetnik kako je svet izgledao pre nego što su otkriveni antibiotici.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka