Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dela apostolska su vekovima skrivala tajnu jedne žene: Moderne tehnologije otkrile natpise u drevnom rukopisu

Autor Aleksandra Cvetić

Prilikom izučavanja površina stranica i napomena na starim srednjevekovnim rukopisima, naučnici sa Oksforda su otkrili ispisano ime žene.

 Bodlean biblioteka-0696017575.jpg Izvor: Profimedia

PRILIKOM IZUČAVANJA starih rukopisa, istraživači u Bodlean biblioteci na Oksfordu su se poslužili najsavremenijom tehnologijom snimanja njihovih stranica. Ova metoda uglavnom se koristi kako bi se isčitale napomene na marginama, ali kada su pregledali latinsku kopiju Dela apostolskih - napravljenoj u Engleskoj negde između 700. i 750. godine - otkrili su da je staroenglesko žensko ime Idbra više puta ispisano preko religijskog tektsta, a interesantno je da se skraćeni oblici imena pojavljuju čak deset puta. 

"Do danas je preživeo samo ograničen broj rukopisa iz ranog Srednjeg veka koji sadrže jasne dokaze da ih je stvorila, odnosno napisala žena, kao i da ih je posle toga posedovala ili koristila", rekla je Dežsika Hodžkinskon sa Univerziteta u Lesteru. Ona takođe objašnjava da većina sličnih rukopisa potiče sa kontinentalnog dela Evrope, dok je u Engleskoj mnogo teže naći dokaze o njima. 

Takođe, mišljenje stručnjaka je da je ispisivanjem svog imena na stranice rukopisa ona želela da potvrdi svoju moć i visok status. Pored toga, važno je istaći da je ovo vreme kada je samo nekoliko žena iz elitnih slojeva bilo u stanju da piše i čita staroengleski ili latinski, stoga im nije jasno zašto je ime prikriveno na ovaj način. 

"Možda su u pitanju resursi kojim je osoba imala pristup. Ili ipak njena želja da iza sebe ostavi trag o svom postojanju, ali na način da to ne bude svakom očigledno. Takođe, postoji još jedna mogućnost, da je Idbra svoje ime želela da napiše tako kako se ne bi stekao utisak da se takmiči sa Božijom rečju.", zaključila je Hodžkinskonova. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka