Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio prvi poznati pisac na svetu? Nije ni Homer ni Herodot, već žena i sveštenica

Autor Aleksandra Cvetić

Najstariji poznati spis je prema tvrdnjama naučnika star više od 5.000 godina i potiče iz drevne Mesopotamije. Međutim, pitanje na koje je teže dobiti odgovor je - ko je bio prvi pisac poznat po imenu?

 Enheduanin disk-0639176017.jpg Izvor: Profimedia

MNOGI LJUDI bi Homera ili Herodota naveli kao prve pisce, ipak istraživanja su otkrila da je najranije poznato pismo smišljeno negde oko 3400. godine p.n.e. u Sumeru. Naučnici su ga nazvali klinasto i to upravo zbog oblika slova, koja su urezivana na vlažnu glinu uz pomoć šiljatih alatki. 

Asirolog Bendžamin Foster sa Univerziteta Jejl je objasnio da se prvim piscem smatra ona osoba koju znamo po imenu i koju možemo da povežemo sa tekstom: "Za veći deo mesopotamske književnosti ne znamo ko ju je napisao, ali ona je izuzetak."

Enheduana je bila ćerka kralja Sargona Akadskog, koji je živeo od oko 2334. do 2279. godine p.n.e.. Otprilike oko 2300. godine p.n.e., on je ujedinio Mesopotamiju i stvorio prvo poznato carstvo po imenu - Akadsko carstvo. Ubrzo nakon toga svoju ćerku je imenovao za vrhovnu sveštenicu sumerskog boga meseca u gradu Uru, kao deo svojih napora da konsoliduje carstvo. 

Kao visoka sveštenica i predstavnik oca, ona je očigledno bila veoma važna figura. A povrh svih obaveza, pisala je i poeziju. Savremeni svet je prvi put saznao za Enheduanu nakon otkrića diska od alabastera 1927. godine, tokom iskopavanja Ura. Disk od alabastera danas se čuva u Pen muzeju u Filadelfiji i prikazuje Enheduanu na prednjoj strani, dok se na poleđini nalazi njeno ime i posveta boginji Inani.

"Ona je prvi pisac, za kog znamo, da je uključio autobiografske detalje u svoj narativ", rekao je Foster. "Osim toga, ona je prva koja nam govori o tome kako je stvarala svoje pesme. Upoređujući čin književnog stvaranja sa porođajem, prvom poznatom upotrebom ove metafore - koja će ostati u upotrebi milenijumima u svetskoj književnosti."

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka