Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatije novine s početka 20. veka pisale su o njemu: Da li je kineski travar zaista živeo 256 godina?

Autor Aleksandra Cvetić

Početkom 1930-ih godina na naslovnicama širom sveta pojavila se neobična priča o čoveku iz Kine koji je rođen 1677. godine.

 Li Čing.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

ZVANIČNO NAJDUGOVEČNIJA OSOBA koja je živela na našoj planeti jeste 122-godišnja Žana Kalman. Međutim, godinama unazad se pisalo o Li Čing-Juenu iz Kine koji je navodno oborio njen rekord za čak 134 godine. Stoga, se mnogi pitaju da li je ovaj čovek uspeo da obori rekord i poživi čak 256 godina ili je sve vreme lagao?

Tajna dugog života

Tokom 1920-ih, čudna priča o Li Čing-Juenu i njegovoj dugovečnosti je dospela na naslovnice širom sveta. Većina novina je pisala isto, kako je Li navodno rođen u kineskoj provinciji Sečuan 1677. ili možda 1736. godine, a da je prvih sto godina svog života proveo kao travar, sakupljajući lekovito bilje širom Kine. Međutim, kako je sam tvrdio početkom 19. veka on više nije mogao da se kreće lako kao pre, zbog čega je počeo da preprodaje biljke koje su drugi skupljali umesto njega. 

Njujork tajms je izvestio da se ženio čak 24 puta i da ga je nadživela samo njegova poslednja supruga, a da je iza sebe ostavio najmanje 180 potomaka. Početkom 1930-ih godina za njega je čuo i vojskovođa Vu Pejfu, nakon čega je poželeo da otkrije u čemu je tajna njegove dugovečnosti. On je kasnije za Tajm izjavio da mu je Li tom prilikom u poverenju rekao kako je decenijama živeo uglavnom od bilja i pirinčanog vina, ali da se njegova tajna krila u "unutrašnjem smirenju": "Neka tvoje srce bude tiho, sedi kao kornjača, hodaj živahno kao golub i spavaj kao pas."

Nauka vs tvrdnje

Pošto je Li tvrdio da je rođen 1677. godine i ako se uzme u obzir da je preminuo 1933. godine, to bi značilo da je u trenutku smrti imao čak 256 godina. Mnogi osporavaju ovu činjenicu, iako su ga njegove komšije podržavale i klele se da su ga njihovi očevi i dede od mladosti pamtili kao starca. Čak se navodi i podatak, da je profesor Vu Čung-Čijen sa Univerziteta Minuko 1928. godine, pronašao legitimne zapise koji potvrđuju da je on zaista i rođen one godine kada je i tvrdio da jeste. 

Ipak, stručnjak za genetiku sa Bostonskog univerziteta dr Tomas Perls je o ovom slučaju rekao da je njegova tvrdnja posmatrana s biološke tačke gledišta - nemoguća. A mnogi zapadni novinari koji su imali prilike da se upoznaju sa njim početkom 20. veka su tvrdili da se njegovo lice nije mnogo razlikovalo od lica drugih 60-godišnjaka, te su stoga u potpunosti bili skeptični po pitanju njegovih tvrdnji.

Moderni istraživači se slažu da je Li najverovatnije preuzeo identitet nekog svog pretka ili čoveka sa istim imenom. Što bi na kraju i objasnilo zvanične vladine zapise, pod uslovom da su oni uopšte i bili autentični. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka