Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Značenje slika u Tutankamonovoj grobnici - simboličan prikaz putovanja u svet mrtvih

Autor Aleksandra Cvetić

Hauard Karter je prilikom proučavanja Tutankamonove grobnice shvatio da se samo u jednoj od odaja nalaze oslikane predstave, koje na simboličan način predstavljaju faraonov put u večnost.

 Slike u Tutankamonovoj grobnici_2140012583.jpg Izvor: Shutterstock

PRILIKOM DEMONTIRANJA pogrebne komore u kojoj je počivao Tutankamon 1925. godine, Hauard Karter je došao do otkrića da su zidovi najsvetije odaje u grobnici - jedini oslikani. Što je predstavljalo ogromnu razliku u odnosu na druge grobnice otkrivene u Dolini kraljeva, koje su uglavnom bile mnogo veće i luksuznije, iu čitavoj površini prekrivene slikama koje su predstavljale scene iz svetih tekstova kao što je Knjiga mrtvih. 

Ali šta je na njima prikazano?

Kako bi posmatrač razumeo simboliku scena iz starog Egipta naslikanih na zidovima ove grobnice neophodno je istaći da one moraju da se posmatraju s desna na levo, tj. od istočnog ka južnom zidu - gde početna scena prikazuje grupu od desetak plemića koji vuku kočije sa svetilištem u obliku čamca, unutar kog leži mumija Tutankamona spremna da započne svoje putovanje u večnost. Ispod nje je uočljiv i natpis: "Dvorjani Kraljevske kuće u povorci prema Zapadu sa kraljem Ozirisom Tutankamonom, kažu: O, kralju, dođi u miru! O, Bože, zaštitniče zemlje!".

Potom slede scene koje krase severni zid. U prvom redu je prikazan Aj - vezir i naslednik Tutankamona, dok nosi plavu krunu i kožu leoparda koja ga identifikuje kao polusveštenika koji se priprema da izvede pogrebni ritual otvaranja usta na mumiji kralja - on će dodirnuti različite delove tela pokojnog faraona da bi mu vratio čula koja je imao u životu. Odmah iza ove nadovezuje se scena sa boginjom Nut, koja vrši libaciju vodom i dočekuje Tutankamona koji sada drži štap, buzdovan i ankh - simbol života. 

Noćno putovanje Sunca

Krećući se ka kraju zapadnog zida, vidljiva je scena opisana u Knjizi o Amduatu - na solarnom čamcu pojavljuje se bog Ra u obliku bube, kao Sunce u zoru. Levo i desno od njega su prikazane dve božanske figure koje slave, dok tri boga i dve boginje podzemnog sveta hodaju ispred čamca. Ostatak zida je ukrašen mrežom sastavljenom od dvanaest pravougaonika, unutar kojih se nalaze pavijani - simbol dvanaest časova tokom kojih Sunce obavlja svoje opasno noćno putovanje i kada mora da se suoči sa moćnim neprijateljima poput zmije Apopis.

Konačno, na oštećenom južnom zidu, sačuvani su prikazi koji opisuju na koji način Tutankamon dobija novi život od boginje Hator, dok bog Anubis stavlja svoju ruku na faraonovo rame. Ali najzanimljiviji podatak vezan za figure s južnog zida je taj da one nisu naslikane u istim proporcijama kao ostale, već više u stilu tradicionalne egipatske umetnosti.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka