Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovije istraživanje ukazuje da ste u prednosti ukoliko živite u blizini antičkog puta: Kako?

Autor Aleksandra Cvetić

Ekonomisti su se bavili istraživanjem uticaja rimskih puteva na modernu ekonomiju i došli do zanimljivog otkrića.

 Rimski put_238463989.jpg Izvor: Shutterstock

RIMSKI PUTEVI su predstvljali jedan od ključeva za izgradnju stabilne i prosperitetne države, iako je njihova prvobitna uloga bila da povežu trupe. Procene su da je ovaj razvijeni sistem imao ukupnu dužinu od preko 400.000 kilometara, od čega je 80.000 bilo popločano. A najbolji podatak koji govori u prilog tezi koliko su bili bitni je da je na vrhuncu moći Rimskog carstva postojalo preko 350 velikih saobraćajnica, ali i izreka "Svi putevi vode u Rim". 

Rimljani su bili veoma vešte zanatlije i građevinci čija su arhitektonska dela građena sa specijalnim ciljevima da što duže traju i imaju specijalne namene, a najnovija istraživanja pokazuju da su rute koje su odabrali za svoje glavne saobraćajnice i danas ključne tačke kada su ekonomija i prosperitet u pitanju. Drugim rečima, ukoliko se blizu vas nalaze ostaci nekog antičkog druma, velika je verovatnoća da se nalazite u relitvno bogatom području. 

Ekonomista Ola Olson sa Univerziteta u Geteburgu u Švedskoj, koja se bavila ulogom drevnih saobraćajnica i njihovim uticajem na moderno doba objašnjava da se od tada mnogo toga promenilo - ali da rezultati njene studije ukazuju kako su oni doprineli koncentraciji gradova i privrednih aktivnosti iako su vremenom nestali ili su zamenjeni modernim autoputevima. Do ovog zaključka je došla nakon što je preko savremeneih satelitskih snimaka postavila mape puteva iz perioda Rimskog carstva, nakon čega ih je izdelila na manje mreže i dobila konkretne podatke. 

Rezultati su ukazali o "izvanrednom kontinuitetu" između rimskih puteva i moderne ekonomske aktivnosti, uprkos tome što je veći deo prvobitne infrastrukture potpuno nestao. Bez obzira da li su ovi putevi podstakli privrednu aktivnost ili su izgrađeni duž već razvijenih oblasti, jasno je da su oni doveli do razvoja trgovine i ekonomskog prosperiteta dugoročno gledano. Pojava trgovačkih gradova duž tih ruta bila je ključna, iako je bilo za očekivati da će nakon pada Rimskog carstva doći do promene u ekonomskoj strukturi spomenutih oblasti. 

Istraživanje je objavljeno u Journal of Comparative Economics.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka