Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostao je upamćen kao ujedinitelj, a mnogi ne znaju da je preminuo greškom alhemičara: Ko je bio prvi kineski car?

Autor Aleksandra Cvetić

Njegov strah od smrti ga je odveo u preranu smrt, nakon čega se ujedinjena Kina raspala.

 Ćin Ši Huang-0435598818.jpg Izvor: Profimedia

PRVI KINESKI CAR Ćin Ši Huang je ujedinio drevnu Kinu u 3. veku p.n.e., ali on nije ostao poznat samo po svojim političkim i diplomlatskim sposobnostima već i po tome da je jedan deo svog života proveo u potrazi za eliksirom koji bi mu omogućio besmrtnost. Ironično, prilikom konzumacije supstance za koju su njegovi alhemičari tvrdili da je eliksir života, kralj je preminuo jer je u sebi sadržao smrtonosnu dozu žive. 

Priča o Huangu i njegovoj potrazi za besmrtnošću pomalo zvuči kao bajka. Deset godina pred smrt, prvi kineski car je poslao svoje najveće učenjake i mudrace u potragu za eliksirom koji bi ga sprečio da umre. Drevne hronike tvrde da njegova potraga za večnim životim nije bila vođena samo željom za moći, već i njegovim intezivnim strahom od zagrobnog života.

A koliko se samo plašio smrti, najbolje govori podatak da je na svojim posedima naredio da se izgrade nadstrešnice i ograde, kao i zaobilazni putevi kako nikada ne bi bio izložen otvorenom prostoru. Svaki prozor je morao da bude prekriven zavesom, a svako ko je pomenuo gde se nalazi bio je pogubljen.

Godine 211. p.n.e., meteor se srušio u blizini donjeg toka Žute reke. A narodono predanje navodi da se na njemu nalazio natpis koji je glasio: "Prvi car će umreti i njegova zemlja će biti podeljena". Carevi podanici su tvrdili da je bio besan. Odmah je zahtevao da se sazna ko je to napisao, a kako se niko nije javio izdao je naređenje da se pogube svi ljudi iz mesta u kom je meteor i nađen. 

U narednim mesecima car je isprobao sve vrste izmišljotina koje su mu ponudili njegovi savetnici. Ipak, kada se na povratku sa turneje po istočnoj Kini vraćao kući, svratio je u palatu u Hopeju gde se strašno razboleo. Na nagovor svog glavnog alhemičara uzeo je lek za koji mu je tvrdio da će ga učiniti besmrtnim, ali umesto toga u sebe je uneo smrtonosnu dozu žive i umroĆin Ši Huangova potraga za besmrtnim životom rezultirala je njegovom preranom smrću u 49. godini života, nakon koje je izbio građanski rat - a ujedinjena Kina se raspala. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka