Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je starogrčki heroj očistio Augijeve štale za svega par sati? Peti od dvanaest Herkulovih podviga

Autor Aleksandra Cvetić

Ovaj put miljenik bogova je morao da se uprlja, ali i da se na sudu suoči sa nepravdom koja ga je zadesila.

 Augijeve štale-0615220215.jpg Izvor: Profimedia

NAKON BORBE sa kentaurima i erimatskim veprom kralj Euristej je rešio da natera Herkula da se uprlja i usmrdi, tako što mu je dao za zadatak da očisti Augijeve štale. Ipak, i pored toga što je njegova želja bila da ponizi heroja on je takođe i dalje verovao da će u jednom trenutku pokleći, zato je odlučio da štale mora da počisti za jedan dan. 

Jedni navode da je kralj Augij bio sin jednog od velikih bogova, dok drugi tvde da je njegov otac bio običan smrtnik. Ko god da je bio u pravu priča govori da je on bio i veoma bogat, zbog čega je posedova mnoštvo stoke. Herakle je rešio da ode kod njega i da mu i ne spomene Euristeja, ali da mu zatraži deseti deo njegove stoke ukoliko uspe da očisti štale za jedan dan. 

Kada je ovo čuo Augij nije mogao da veruje svojim ušima, ali je na kraju ipak pristao uz zahtev da sa sobom povede njegovo sina kao svedoka. Kako nije želeo da gubi vreme, Herkul je odmah sa njim odjurio u dvorište gde je probio otvore u zidovima i preusmerio reke Alfej i Penej ka štalama. Reke su pojurile kroz otvor, potom kroz štale i izbacile sav nered kroz rupu u zidu na drugoj strani dvorišta. Sav posao je bio gotov za svega par sati.

Međutim, kada je kralj Augij shvatio da iza svega stoji Euristej, nije želeo Herkulu da isplati njegovu pošteno zarađenu nagradu. I ne samo to, negirao je da je bilo kakav dogovor uopšte i postojao i poručio heroju da ukoliko mu se ne sviđa ono što čuje - može da ga tuži.

Tako je i bilo, a kraljev sin Filej je bio glavni svedok koji je potvrdio Herkulovu verziju priče. Kada je sudija za to čuo, rešio je da naredi kako nagrada mora biti isplaćena. U besu kralj Augij je proterao i jednog i drugog iz svoje zemlje. Nemajući kud, dečak je otišao na sever da živi sa svojim tetkama, dok se Herakle još jednom vratio u Mikenu. Ali kako mitologija navodi Euristej nije hteo da uračuna ovaj podvig, jer je kako je tvrdio heroj bio plaćen za obavljeni posao. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka