Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od prostitutke do kraljice pirata: Car je bio nemoćan pred njenom flotom a da bi je zaustavio ponudio joj je pomilovanje

Autor Aleksandra Cvetić

Šen Ži je na svom vrhuncu komandovala flotom od 2.000 brodova, očajan zbog štete koju mu nanosi kineski car je u jednom trenutku pozvao u pomoć i Engleze i Portugalce kako bi je uništili.

 Šen Ži.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

MORALI SU DA donesu odluku. Dženg Ji, gusar koji je godinama predvodio zloglasnu flotu "Crvena zastava" je mrtav i nephodno je da se što pre proglasi novi komadant. Posada se okupila, a na palubu glavnog broda je izašla žena u kapetanskoj haljini sa izvezenim zlatnim zmajevima na crvenoj, plavoj i ljubičastoj svili. Prekinula je tišinu i obratila im se: "Pogledajte me kapetani, vaš pokojni komandant se složio sa mnom da je najjači odred onaj koji se nalazi pod mojom komandom. Moji brodovi su do sada sakupili više blaga nego bilo koji drugi. Da li mislite da ću sve prepustiti muškarcu? Nikada."

Ovako počinje priča o Žen Ši, koja će ona u narednom periodu postati najveći i najozloglašeniji pirat koji je plovio morima u blizini Kine

Od prostitutke do kraljice pirata 

Rođena je oko 1775. godine, a sve dok nije postala dao grupe prostituki u plutajućoj javnoj kući zvala se Žen I Sao. Međutim kako je bila veoma lepa, vođa pirata Dženg Ji je oteo sa još nekoliko prostitutki i izabrao za svoju ženu. Narednih nekoliko godina je zajedno sa njim pljačkala i uništavala gradove na obali, dok su carski vojnici nemoćni da bilo šta preduzmu - savetovali lokalno stanovništvo da spale svoja sela i pobegnu u unutrašnjost. 

Međutim, ispostaviće se da je ovo bila kobna greška, jer su supružnici sada rešili da umesto ribarskih sela napadaju brodove. Osmislili su savršen plan koji se sastojao od ujedinjenja svih pirata, čime je eliminisana konkurencija i optimizovan profit. Ali on je iznenada ugrožen kada je Dženg Ji umro u dobi od četrdeset dve godine. 

Kako bi osigurala svoj status odmah se udala za usvojenog sina pokojnog muža i njega postavila za direktnog komandanta trupa. Na ovaj način je uspela da obuzda muškarce koji su Čang Poa sada smatrali za legitimnog naslednika. U međuvremenu, Žen je nastavila da vodi računa o trgovinskim sporazumima i savezima. Tokom vremena posao je prerastao u čudovište čije kandže su se protezale preko Кoreje do obale Malezije, a istorijski izvori navode da je na vrhuncu svoje moći flota brojala više od 2.000 brodova i oko 70.000 ljudi. 

Svi ljudi pod njenom komandom su morali da se pridržavaju pravila koje je ona uspostavila. A kazna smrću je propisivana za dela poput silovanja žena, uznemiravanje lokalnog stanovništva, uzimanja više od 20 posto plena, bračnog neverstva ili nepoštovanje naređenja.

Postignut je dogovor

Car Kang-sji je bio toliko besan zbog činjenice da je jedna žena stavila pod kontrolu čitavo njegovo carstvo, stoga je poslao vojsku da uništi gusarsku flotu. Ali umesto da pobegne, brodovi Žen Ši su krenuli pravo u susret admiralu Ku Langu. Izvori navode da je carska mornarica tada izgubila šezdeset tri broda i kompletnu posadu, jer su preživeli morali da se pridruže Crvenoj zastavi pod pretnjom smrću. Očajni, Kinezi su zatražili pomoć od engleske i portugalske mornarice, ali njihovi zajednički napori ipak nisu urodili plodom. 

Bez drugog izbora, car je na kraju bilo prinuđen da Žen Ši ponudi amnestiju kako bi je zaustavio. Ona je prvobitno odbila ponudu, ali se 1810. godine predomislila i dogovorila sa zvaničnicima da svi njeni vojnici dobiju pomilovanje - a oni će se zauzvrat svi povući iz piratskog posla. Nakon penzionisanja vratila se u svoje rodno mesto, gde je osnovala javnu kuću i kladionicu koje je vodila sve do svoje smrti u 69. godini. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka