Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život je okončao tako što se bacio na mač, a mnogi su tvrdili da je Cezarov sin: Ko je bio Marko Brut?

Autor Aleksandra Cvetić

Marko Brut je u istoriji ostao upamćen kao jedan od najvećih izdajnika i organizator atentata na Cezara, a malo poznata činjenica je da su ga njegovi savremenici veoma poštovali.

 Cezar i brut-0265199641.jpg Izvor: Profimedia

PLUTARH NAVODI DA JE MARKO JUNIJE BRUT bio obožavan od strane svojih prijatelja, ali da ga ni neprijatelji nisu mrzeli jer je imao dobru ćud. Gnev, požuda i ambicija su mu bili strani, ali je zato bio nepopustljiv kada su čast i poštenje u pitanju. Međutim, on je u istoriji ostao upamćen kao ličnost koja je organizovala i izvršila jedan od najpoznatijih političkih atentata - onaj na Julija Cezara. Stoga, pitanje mnogih je kako je do ovoga uopšte i došlo?

Plemićko poreklo

Marko Brut je rođen u Rimu oko 85. godine p.n.e., u plemićkoj porodici čiji članovi su uticali na istorijske događaje u Rimu. Međutim, kada je njegov otac glavom platio učešće u građanskom ratu, njegova majka Servilija Cepionis je preuzela aktivno učešće u političkom i društvenom životu kasne Republike. Vremenom, njegov mentor postaje Katon Mlađi, a među rimskom elitom počinju ogovaranja zbog afere koju je njegova majka imala sa Julijem Cezerom - mnogi antički izvori su smatrali da je on njegov pravi otac. 

Rano je ušao u Senat, služio je vojsku - prvo na Kipru kod Katona, a zatim u Kilikiji. Potom se pridružio najkonzervativnijoj frakciji u Senatu, suprostavljenoj ambicioznim političarima koji pokušavaju da preuzmu vlast - kao što su Pompej i Cezar.  Međutim, oko 50. godine p.n.e., on je morao da se suoči da velikom dilemom - da li da podrži diskreditovanog Pompeja kog je mrzeo zbog smrti oca ili da podrži ništa manje omraženog majčinog ljubavnika Cezara koji je u tom trenutku bio najbolji rimski general. Konačno, pošto je bio republikanac u duši - odlučio se za Pompeja. 

Cezarovo pomilovanje 

Pošto je neko vreme proveo na Siciliji, sa svojim snagama otputovao je u Makedoniju baš na vreme da učestvuje u poslednjoj bici između Pompeja i Cezara - kod Farsala, 48. godine p.n.e.. Plutarh navodi da je Pompej bio toliko zadivljen njegovim potezom, da je prevazišao prezir koji je osećao i ustao kako bi ga zagrlio. Ipak, nakon poraza Brut je prešao na Cezarovu stranu, a ovaj mu je zauzvrat poštedeo život i dodelio mu mesto guvernera Cisalpinske Galije. 

Sledeće godine, kada je došlo vreme da se odluči ko će biti sledeći gradski pretor - Cezar je odbacio najpogodnijeg kandidata Kasija i favorizovao Bruta. A mišljenje mnogih je bilo da je ovo još jedan dokaz tajne rodbinske veze između njih. S druge strane, Brut se nije najbolje snalazio u novoj ulozi, a uspeo je i da izazove veliki skandal nakon što se razveo od prve žene protiv volje svoje majke i oženio ćerkom Cezarovog neprijatelja Katona Mlađeg. 

Iako je Katon neposredno pred ćerkino venčanje ubijen, svima je bilo jasno da se Brut okreće protiv Cezara. Njegovi najbliži saradnici su ga na to i upozoravali, međutim on je sve optužbe odbacivao. Ono što nije znao je da Kasije ima sve veći uticaj na Bruta i da ga podstiče da ustane protiv čoveka koji je monopolizovao svu vlast i koji se ponašao se kao tiranin. Na kraju, Brut je učestvovao u pripremama, ali i u samom činu ubistva Cezara - koje se desilo na Martovske ide. (Pogledajte i:Jesu li "Zar i ti, sine Brute?" zaista bile poslednje Cezarove reči?)

Smrt kod Filipa

Ova akcija nije naišla na simpatije među narodom. Zbog čega je otišao u Aziju u službenu misiju, a odatle u Grčku. Za razliku od Cicerona, on je odbio da se pomiri sa Markom Antonijem i Oktavijanom i 43. godine p.n.e., a zajedno sa Kasijem je organizovao vojsku na Istoku da odbrani državu od nedostojanstvenog mira. Naredne godine, nakon što je Kasije pretrpeo poraz od strane Antonija - Brut je u bici kod Filipa poražen. Svestan da je pitanje vremena kad će ga zarobiti - 2. oktobra 42. godine, rešio je da oduzme sebi život, i to tako što se bacio na mač koji je držao njegov dobar prijatelj. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka