Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su mirisale staroegipastke grobnice? Analizom posmrtnih darova - naučnici rekonstruisali "mirisni pejzaž"

Autor Aleksandra Cvetić

Ostaci posuda iz grobnice arhitekte Kha i njegove supruge Merit u Deir el-Medini su pomogle istraživačima da otkriju kako je grobnica nekada mirisala.

 Grobnica Kha i merit-0530822020.jpg Izvor: Profimedia

MLADIĆ NADGLEDA DA LI JE SVE KAKO TREBA. Ne želi da njegovim roditeljima nešto nedostaje u zagrobnom životu. Majka mu je umrla pre mnogo godina, ali njegov otac je imao sreću da poživi mnogo duže - čak 60 godina. Za života je bio ugledni arhitekta u Deir el-Medini, gradu u kom žive graditelji grobnica faraona sahranjenih u Dolini kraljeva. Napokon njegovi roditelji, Kha i Merit će opet biti zajedno - ovog puta na Ozirisovim poljima.

Ali da bi im bilo udobno, potrebno im je mnogo toga. Među bogatim ponudama u grobnici nalazi se pedesetak amfora punih vina, grožđa, slanog mesa, brašna... Кorpe sa kimom i klekom, niski drveni stolovi sa povrćem, rogačem, hlebom... Sve je savršeno. Siguran je da će duhovi njegovih voljenih roditelja uživati u večnosti.

Njihova grobnica ostala je netaknuta milenijumima, sve dok je 1906. godine nije otkrio italijanski arheolog Ernesto Skijapareli. Unutra, pogrebna ponuda je ostala kompletna i nepromenjena, baš kao u trenutku kada je i zapečaćena. Pošto je Кha bio ugledni arhitekta koji je živeo za vreme 18. dinastije, njegov položaj mu je omogućio da živi i umre bogato. U stvari, kada je ušao u unutrašnjost grobnice, italijanski arheolog je bio iznenađen kada je video da se u njoj pored ponuda hrane nalaze i venci cveća, putna prostirka, Meritina perika smeštene na stalku, kutije za kozmetiku, predmeti za šivenje, žilet, ukosnice, češalj, sanduci sa odećom. Takođe brojni komadi nameštaja, šolje, razne vrste vaga, lepak za drvo i bušilicu, drvenu ploču i paletu mastila, ali i senet tabla - izuzetno popularna društvena igra u starom Egiptu.

Više o drevnom Egiptu možete saznati u NOVEMBARSKOM BROJU:

Posude u vitrinama ispuštaju slatkaste mirise

Kada je Skijapareli otkrio grobnicu nije odmotao mumije, niti je otvorio tegle i amfore da vidi šta se u njima nalazi. Čak i u decenijama koje će uslediti, mnoge od ovih posuda ostale zapečaćene, a njihov sadržaj misterija. Ali, kada su kustosi Egipatskog muzeja u Torinu shvatili da im se u vitrine uvukao miris blago-slatkaste i voćne arome, rešili su da otkriju šta se u njima nalazi. 

Stoga su 2019. godine, hemičar Ilaria Degano sa Univerziteta u Pizi i njen tim analizirali mirise koje ispuštaju posude otkrivene u grobnici. I to tako što su nekoliko dana različite posude pokrivali plastičnim kesama koje su skupljale isparenja. Zatim su uz pomoć masene spektrometrije sa jonskim protokom, istraživači identifikovali arome iz 46 uzoraka, među kojima su našli ugljovodonike dugog lanca - što ukazuje na prisustvo pčelinjeg voska, trimetilamin - organsko jedinjenje koje proizvodi sušena riba, i aldehide povezane sa raznim vrstama voćam. Takođe, otkriveni su karakteristični elementi ulja, biljnih masti i ječmenog brašna, koji predstavljaju esencijalne sastojke za proizvodnju piva

Ideja naučnika je da se pozabave analizom drugih posuda iz grobnice Кha i Merit, na osnovu čega će kako su uvereni moći da ponude mnogo više detalja o pogrebnim običajima drevnih Egipćana. Ali i da rekonstruišu "mirisni pejzaž" grobnice, kako bi posetioci muzeja mogli da dožive prošlost na emotivniji i ličniji način - drugim rečima pružiće im se prilika da osete iste mirise koje je osetio sin Kha i Merit pre nego što je naredio da se grobnica njegovih roditelja zapečati.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka