Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledao čovek za koga se verovalo da je VAMPIR? Pomoću DNK analize forenzičari odgonetnuli misteriju

Autor Aleksandra Cvetić

Uz pomoć DNK analize, forenzičari su uspeli da rekonstrušu izgled čoveka za koga se pre 150 godina mislilo da je vampir.

 Vampir iz Konektikata-0735129553.jpg Izvor: Profimedia

PRILIKOM ISKOPAVANJA 150 godina starog groba u Konektikatu, istraživači su otkrili skeletni ostatak muškarca koji im je privukao pažnju zbog neobičnog položaja u koji je bio postavljen. Naime, sve je ukazivlao da su njegove kosti bile iskopane i dislocirane tako da "ne može da ustane iz groba" - što sugeriše da su njegovi savremenici mislili da je on vampir. Iako danas oni pripadaju samo izmišljenim pričama, naučnici su rešili da iskoriste prednost moderne medicine i tehnologija i rekonstruišu izgled pokojnika. 

Forenzičar Elen Grejtek je objasnila da su butne kosti u jednom trenutku postavljene preko gudnog koša, jer se verovalo da na taj način pokojnici ne mogu da ustanu iz groba i napadaju žive. Stoga su ona i njene kolege rešile da ekstrahuju drevnu DNK iz ostataka i pokušaju da rekonstruišu kako je izgledao život čoveka za koga su njegovi savremenici mislili da je vampir. 

Nakon izvršenih DNK analiza, forenzičari iz Parabon NanoLabs i Laboratorije za identifikaciju DNK oružanih snaga Sjedinjenih Država, zaključili su da je on u vreme smrti imao oko 55 godina i da je bolovao od tuberkuloze. Takođe, utvrđeno je da je pokojnik poznat i kao JB55 verovatno imao svetlu kožu, smeđe oči, smeđu ili crnu kosu i pege po licu, kako stoji u saopštenju.

Kada su rezultate uporedili sa genealoškom bazom podataka, utvrdili su da je JB55 zapravo čovek po imenu Džon Barber. A da je njegov nadimak JB55 sa kovčega u stvari zasnovan na inicijalima i starosti u trenutku smrti. Rekonstruisano lice, siromašnog farmera koji je umro od tuberkuloze je objavljeno u sklopu konferencije Međunarodnog simpozijuma o ljudskoj identifikaciji. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka