Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvrti od dvanaest Herkulovih podviga: Kako je svađa oko flaše vina zamalo sve upropastila?

Autor Aleksandra Cvetić

Na svom putu ka životinji koju je morao da ulovi, starogrčki heroj je izazvao svađu oko flaše vina sa neobičnim stvorenjima iz mitologije - poznatim po svojoj snazi.

 Herakle sa divljim veprom-0265197091.jpg Izvor: Profimedia

EURISTEJ JE U ČETVRTOM ZADATKU naredio Herkulu da donese živog erimatskog vepra. Za razliku od prethodnog puta kada je trebao da ulovi Artemidinu košutu, ovaj vepar je bio ogromna i divlja životinja, loše ćudi. Njegova jazbina se nalazila na planini Erimant, iz koje je izlazio samo da bi svojim velikim kljovama terorisao ljude i životinje po okolnim selima.  

Put do njega je bio dugačak, pa je Herkul nakon što je ogladneo rešio da poseti svog prijatelja i kentaura Hirona koji je živeo u blizini planine. Čim je čuo u čemu je problem, svom starom prijatelju je ispekao meso u ognjištu. Ali kada je od njega zatražio vino sa police on mu je odgovorio da ne može da otvori flašu jer je to bio poklon bogova svim kentaurima sa Erimanta.

Starogrčki heroj nije mnogo mario za upozorenje i rekao mu da ne brine, nakon čega ga je sam otvorio flašu - nesvestan da će ostali kentauri osetiti miris vina. Besni, uleteli su u pećinu naoružani kamenjem i strelama. Herkul je zgrabio svoje otrovne strele i ubio mnoge od njih, dok je ostale naterao u beg. Jedna od verzija mita navodi kako je Hiron bio radoznao da sazna zašto su strele izazvale smrt tolikog broja njegovih prijatelja, pa kada je jednu podigao sa zemlje - povredio se i pao mrtav. Dok druga verzija navodi da je zalutala strela pogodila kentaura, ali kako je bio besmrtan njen otrov mu je nanosio neopisivu bol. 

Za to vreme je Herkul jurio za preživelim kentaurima po planini, ali umesto na nekog od njih naišao je na životinju zbog koje je prvobitno i krenuo na Erimant. Setio se saveta koji mu je Hiron dao i rešio da je zbuni i navede u duboki sneg. Umoran od jurnjave, divlji vepar je pao u šikaru prekrivenu snegom, nakon čega nije predstavljao veliku pretnju. Kako bi ga izvadio odatle i odneo u Mikenu, Herkul je upotrebio mrežu, a Euristej kada je ugledao zver se toliko uplašio da je od njega tražio da ga se reši. Starogrčki heroj ga je i poslušao, ali slava koju je stekao u očima ljudi nakon izvršenih zadataka je naterala kralja da se dobro zamisli i osmisli kako da ga ponizi. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka