Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je starogrčki heroj umalo navukao gnev boginje ARTEMIDE? Treći od dvanaest Herkulovih podviga

Autor Aleksandra Cvetić

Starogrčki heroj je tokom svog trećeg zadatka bio suočen sa teškim izborom: da li da naljuti još jednu boginju?

 Kerinjeska košuta-0265197096.jpg Izvor: Profimedia

NAKON ŠTO JE HERAKLE uspeo da ubije devetoglavo čudovište i tako izvrši svoj drugi zadatak i još jednom izbegne smrt, kralj Euristej je u besu počeo da smišlja sledeći zadatak. Njegov sledeći zahtev bio je da uhvati kerinejsku košutu koja je pripadala Artemidi, u nadi da će se boginja razgneviti i ubiti ga.

Iako svestan činjenice da bi ubistvom košute razljutio boginju Artemidu, Herakle je rešio da krene u avanturu. Košutu je lovio čitavu godinu, tražeći je kroz celu Grčku. Najzad kada se umorila od bežanja, čarobna košuta zlatnih rogova i bronzanih kopita je mesto za odmor potražila na planini Artemisijus.

Shvativši da se košuta sprema da pobegne, Herakle je morao nešto da preduzme. Brz i sposoban, košutu je strelom pogodio u nogu, između mišića i kosti, bez kapi krvi. Uhvatio ju je, stavio na ramena i krenuo u Mikenu. Usput su ga presreli Artemida i Apolon. On je pokušao besnoj boginji da objasni kako je morao da izvrši zadatak i zamolio je za optoštaj uz obećanje da će joj brzo vratiti košutu. 

Artemida je popustila i dozvolila Herakle da odvede košutu kod kralja Euristeja. Međutim, tu nije bio kraj njegovim problemima jer je kralj po treći put bio razočaran što je heroj uspeo da izvrši zadatak, te je rekao da će košuta postati deo njegovog zverinjaka. Suočen sa novom pretnjom, Herakle je rekao Euristeju da će životinju dobiti samo ako je uzme sam.

Kada je kralj krenuo ka njoj, Herakle se poslužio lukavstvom i pustio je životinju brzu poput strele da beži. Košuta je pobegla nazad kod svoje gospodarice, a starogrčki heroj je uspeo da privede kraju svoj treći zadatak, ni ne sluteći šta ga čeka dalje.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka