Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drugi od dvanaest Herkulovih podviga: Uz čiju pomoć je starogrčki heroj pobedio moćno čudovište sa devet glava?

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon prvog zadatka, Herakle se upustio u novi. Naoružan lukom i strelom i čvornovatom batinom od masline sa neprobojnom kožom Nemejskog lava, ovog puta nije bio sam.

 Ubistvo hidre-0442350894.jpg Izvor: Profimedia

NAKON PRVOG USPEŠNO izvedenog zadatka, Herkul je od glasnika kralja Euristeja dobio naređenje da ubije Hidru koja je terorisala selo Lernu. Čudovišna zmija je bila poznata po svojih devet glava od kojih je svaka bila besmrtna, drugim rečima, svaki put kad ostane bez jedne od njih narastu dve nove - stoga, ona uopšte nije bila lak plen.  

Čim je čuo zahtev Herkul je krenuo u lov, ali ovaj put u pratnji svog rođaka. Legenda kaže da je Jolaj pobedio u trkama kočija na Olimpijskim igrama i da je stoga često spominjan kao kočijaš svog rođaka. Dakle, par se odvezao u Lernu i pored izvora Amimone otkrio hidrinu jazbinu. Priča dalje navodi kako je da bi se zaštitio od njenih otrovnih isparenja Herkul prekrio usta i nos tkaninom, a potom ispalio plamene strele u brlog. 

Kada se Hidra pojavila, on se suočio sa njom. Međutim, svaki put kad bi odsekao jednu njenu glavu izrasle bi dve nove, a u međuvremenu je uspela i da obmota jedan deo svog tela oko njegove noge i na taj način ga spreči da pobegne. Da stvar bude još gora, ona je imala i prijatelja - raka - koji je počeo da grize njegovo stopalo. Kada je sve delovalo beznadežno, Herakle je u pomoć prizvao Jolaja

Njegov rođak se brzo dosetio kako da pobede moćno čudovište - svaki put kada Herkul poseče jednu od glava on je spaljivao ranu na vratu. Plamen je sprečavao da izrastu nove glave, a kada su posekli i spalili poslednju glavu - zver je pala mrtva. Potom je osam glava uništio, a devetu zakopao ispod velikog kamena koji se nalazio blizu puta koji vodi ka Eleju. Što se tiče ostatka tela, Herkul je raskomadao njeno telo, a svoje strele umočio u otrovnu krv. 

Kralj Evristej navodno nije bio impresioniran ovim podvigom, a boginja Hera je tvrdila da je zadatak nevažeći pošto je imao pomoć. To ih svakako nije sprečilo da - kako legenda kaže - osmisle i treći zadatak. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka