Istraživanja sugerišu da ishrana naših predaka uopšte nije bila onakva kakvom je danas zamišljamo.

POSLEDNJIH GODINA često se moglo čuti ili pročitati kako su naši preci svoju hranu bazirali uglavnom na voću i povrću, dok su meso jeli u izuzetno retkim prilikama. Međunarodni tim istraživača tvrdi da su proučavanjem došli do zaključka kako je Homo sapiens još pre 2 miliona godina zelenu salatu zamenio mesom i to u velikim količinama - zbog čega smo se popeli na vrh lanca ishrane.
Umesto da se fokusiraju na istraživanje biljnih ostataka kao što to čini većina njihovih kolega, dr. Ben-Dor i tim istraživača sa Univerziteta u Tel Avivu su se fokusirali na rezultate 400 radova koji su anlizirali čovekov metabolizam, genetiku, fizičku građu i arheološke tragove iz praistorije. Nakon desetogodišnjeg izučavanja došli su do zaključka da naša tela imaju sličnosti sa telima drugih vrhunskih predatora, što ukazuje da su prilagođena obradi mesa - a kao jedan od najboljih primera naveli su jaku želudačnu kiselinu.
Drugim rečima, pleistocenska epoha je bila odlučujuće vreme u istoriji Zemlje za nas ljude. Pred njen kraj, migrirali smo u najudaljenije delove sveta, dok su drugi hominidi nestali. Pejzažom današnje Evrope i Severne Amerike je dominirao led i sneg, a svuda unaokolo su lutale zveri poput mamuta i džinovskih lenjivaca. A Homo sapiens je koristio svoju domišljatost kako bi ih ulovio.
Jasno je da su ostaci velikih životinja iskopani na bezbrojnim arheološkim lokalitetima rezultat visoke stručnosti ljudi, ali i njihove konzumacije. S druge strane arheološki dokazi poput specijalizovanog alata za obrađivanje zemlje i preradu biljne hrane pojavili su se tek kasnije, što potvrđuje teoriju o čoveku kao specijalizovanom lovcu na velike životinje u praistoriji.
Naš rod je postao ljubitelj mesa pre otprilike 2,5 miliona godina, i ostao sve do perioda neolitske revolucije. Naučnici sugerišu da ovo ne znači da danas treba da jedemo više mesa ili da praistorijski ljudi nisu konzumirali biljke - već da je svrha ovog istraživanja bolje razumevanje evolucije čoveka, kako i njegovog uticaja na okolinu. Istraživanje je objavljeno u American Journal of Phisical Anthropology.