Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hera je, zbog Zevsovog neverstva, želela da ga ubije i pre nego što se rodio: Prvi od dvanaest Herkulovih podviga

Autor Aleksandra Cvetić

Jedan od najpopuarnijih likova iz grčke mitologije Herakle je morao da izvrši 12 zadataka koje mu je zadala boginja Hera, kako bi mu bili oprošteni gresi. Njihov sukob započet je i pre nego što je rođen.

 Herakle-0598719116.jpg Izvor: Profimedia

PRIČA O HERAKLU ZAPOČINJE i pre nego što je on rođen. Herakle ili Herkul je bio vanbračni sin boga Zevsa i smrtnice Alkmene. Zakonita Zevsova supruga, boginja Hera, bila je besna zbog suprugove avanture, a odluku da će da ubije njegovo vambračno dete donela je još dok je beba bila u Alkmeninom stomaku. Godine su prolazile, a nijedan od njenih planova nije urodio plodom. Zato je rešila da se posluži lukavstvom.

Nakon što se oženio jednom od pedeset ćerki kralja Tespije i dobio decu, Hera ga je naterala da izgubi razum. U izmenjenom stanju svesti celu svoju porodicu je ubio, a kada je shvatio šta je uradio pobegao je u Delfe kod proročice po savet. Ono što nije znao je da je Hera kontrolisala i proročicu. Kada je stao pred nju, naredila mu je da služi kralju Euristeju narednih 12 godina i izvrši svaki zadatak koji mu zada. Na sreću, Herakle je imao pomoć božanstava Hermesa i Atene, koji su mu pomagali kad mu je pomoć bila najpotrebnija. 

U pojedinim trenucima ovi zadaci su se činili kao nemoguća misija, ipak priče o najslavnijem starogrčkom heroju su imale za cilj da otelotvore ideju o čuvenom patosu. Ovo je prvi podvig koji je prema mitologiji morao da izvrši kako bi okajao grehe i na kraju stekao besmrtnost. 

Prvi Heraklov zadatak - Nemejski lav

Prema mitu kralj Euristej je odlučio da će Herakleov prvi zadatak biti da ubije i donese kožu lava koji je kinjio ljude u brdima oko Nemeje. Ipak, postojao je jedan problem - koža ove životinje bila je toliko debela da je ni nabolje oružje nije moglo da je probije. Kada je stigao u grad Kleon, rešio je da odsedne u kući siromašnog najamnika Molorha. On ga je posavetovao da prinesu žrtvu bogovima. Herkale ga je ipak zamolio da sačeka trideset dana; ako se vrati sa lavljom kožom onda će zajedno prineti žrtvu Zevsu.

Kada je Herkul stigao do Nemeje i počeo da se bori protiv lava brzo je shvatio da su njegove strele, ali i toljaga beskorisni. Kad mu je ponestalo opcija, rešio je da se baci na lava i zadavi ga. Uhvativši ga u moćan stisak i ne obazirući se na njegove kandže, čvrsto ga je držao sve dok ga nije ugušio. Nakon njegove smrti, satima je pokušao da mu odere kožu, sve dok se nije pojavila Atena prerušena u staricu i pomogla mu. Njena mudrost učinila je shvati kako jedino kandžama mrtve životinje može da odere kožu.

Kada se Herkul vratio u Mikenu i kada ga je Euristej ugledao sa neprobojnom lavljom kožom koju je nosio kao oklop toliko se uplašio da je pobegao. Svojim zanatlijama je naredio da naprave bronzanu posudu u koju je mogao da se sakrije po potrebi. Od tada pa ubuduće sa Euristejem je komunicirao kraljev glasnik. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka