Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od zvezde cirskuske predstave do petoro zdrave dece: Četvoronoga devojčica i njena priča o borbi za uređen život

Iako je rođena sa veoma retkom anomalijom, Četvoronoga devojčica iz Teksasa, kako su je zvali u Americi, uspela je da uredi svoj život i rodi petoro zdrave dece.

 Četvoronoga devojčica Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain), Charles Eisenmann

Gospođa Džozefin M. Biknel umrla je samo nedelju dana pre svog šezdesetog rođendana; sahranjena je u Kleburnu u Teksasu, početkom maja 1928. godine.

Kada je kovčeg spušten u zemlju, njen muž Džejms Biknel posmatrao je kako se njien sanduk preliva debelim slojem cementa; čekao je sat, možda dva, dok se cement potpuno nije osušio. Džejms i je tada mogao da se vrati kući, sa olakšanjem: niko neće moći da ukrade telo gospođe Biknel – ni lekari, ni drugi radoznalci koji su pokušali da ga se domognu.

Zbog čega je telo gospođe Binkel bilo toliko interesantno ljudima?

Dama koja se odmarala pod cementom je mnogo godina ranije bila poznata širom Sjedinjenih Država, pod svojim devojačkim prezimenom: Džozefin Mirta Korbin,četvoronoga devojčica iz Teksasa.

Mirta je rođena 1868. godine u okrugu Linkoln u Tenesiju, sa retkom fetalnom anomalijom zvanom dipigus. Rođena je sa ozbiljnim poremećajem spojenih blizanaca. To je uzrokovalo da devojčica ima dve karlice i još jedan manji par nogu koje je, iako su bile zakržljale, mogla da pokreće.

"Između svakog para nogu nalazi se kompletan, poseban skup genitalnih organa, spoljašnjih i unutrašnjih, od kojih svaki podržava pubični luk. Svaki set deluje nezavisno od drugog, osim tokom menstruacije. Očigledno postoje dva skupa creva i oba su potpuno nezavisna, – dijareja može biti prisutna na jednoj strani, a zatvor na drugoj", napisali su lekari u medicinskom izveštaju.

Još kao bebu, otac ju je pokazivao komšijama za novac, a cirkusu se pridružila već sa 13 godina. Kada bi se pojavila na sceni, ništa nije odavalo njeno neobično stanje. Kada bi podigla haljinu, publika je ostajala bez daha.

U cirkusu je radila do svoje osamnaeste godine, kada se povukla iz javnog života. Udala se već sledeće godine za Džejmsa Klintona Biknela.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Kada je imala 20 godina, javila se lekaru dr Luisu Vejliju zbog bolova koje je osećala na levoj strani tela u kombinaciji sa drugim zabrinjavajućim simptomima. Mirta je bila trudna u levoj materici.

Dr Vejli je opisao slučaj u Atlanta Medical and Surgical Journal što je Mirtu ponovo dovelo u žižu interesovanja, ali ovoga puta ne kao cirkusku senzaciju, nego kao redak medicinski slučaj.

Nažalost, kada je u osmoj nedelju trudnoće došlo do komplikacija, morala je biti prekinuta abortusom. Bolna procedura nije obeshrabrila Mirtu koja je kasnije rodila petoro zdrave dece, četiri devojčice i dečaka. I drugi časopisi su sada pisali o njoj na drugačiji način. Opisivali su je kao damu prijatnog izgleda i sa istančanim ukusom za muziku.

Danas se dipigus, u nekim slučajevima, hirurški koriguje nakon rođenja, a poznati slučajevi su iz 1968, 1973. i 2014. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka