Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 izuma iz srednjeg veka koji su promenili svet

Autor Aleksandra Cvetić

Na srednji vek se obično gleda kao nam mračan period. Ipak u tih deset vekova su osmišljeni i razvijeni brojni izumi koji su utrli put ka renesansi i velikom napretku na mnogim poljima. A ovo su neki od najznačajnijih.

 Srednjevekovni brodovi-0008759241.jpg Izvor: Profimedia

1.  Instrumenti za navigaciju

 Srednjevekovni brodovi-0008759241.jpg Izvor: Profimedia

Tokom srednjeg veka napravljen je veliki iskorak kada su navigacioni instrumenti u pitanju. Među najznačajnije spadaju krmeno kormilo - pomoglo da se brodovima lakše upravlja, zatim latinsko jedro - omogućilo plovidbu u smeru suprotnom od vetra, kobilica - činila plovila stabilnijim i magnetni kompas - omogućio precizniju orijentaciju. Svi ovi izumi su učinili plovidbu na otvorenom moru pouzdanijom i sigurnijom, a samim tim je trgovina između dalekih i udaljenih mesta bila moguća, kao i istraživanje novih puteva i nepoznatih obala.

2. Štampa

 Gutenberg na presi-0517336453.jpg Izvor: Profimedia

Johan Gutenberg se smatra ocem moderne štampe. Iako je već postojalo nekoliko značajnih otkića u štamparskim tehnikama nemački zlatar je usavršio i razvio sistem pokretnih slova koji je već postojao od 8. veka u Кini i Кoreji, upotrebu ručne sprave za livenje slova i umnožavanje neograničenog broja primeraka. Poboljšanja koja je primenio su omogućila veću proizvodnju i smanjenje troškova, što je uz upotrebu papira pisane dokumente učinilo dostupnim mnogo široj javnosti. Ovo se danas smatra prekretnicom u drugom milenijumu, i početni trenutak razvoja renesanse, reformacije, prosvetiteljstva i naučne revolucije. 

3. Mehanički sat

 Mehanički sat-0102932857.jpg Izvor: Profimedia

Pre ovog velikog izuma iz srednjeg veka, vreme se merilo uz pomoć raznih instrumenta kao što su sunčani, peščani i vodeni satovi. Nakon početka 14. veka, on je omogućio uniformisano merenje vremena i izmenio način kvalifikacije rada i plaćanja. Iako su prvi mehanički satovi bili netačni zbog trenja mehanizama, tokom renesanse su toliko poboljšani da su za svakim danom zaostajali svega jedan minut. 

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Promišljač

Од свих побројаних једино су сочива та која су одистински променила свет. Створени су микроскопи што је довело до развоја медикцине. Створени су телескопи и откривен је макрокосмос, што је натерало христћанску цркву да не сузбија слободну мисао и створен је миц по миц данасшњи демократски свет. Све је потекло од холандског ткача који је постао опчињен могућностима сочива да неизмерно дају увећања.

Najnovije

Priroda

Nauka