Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio svetac kog obeležavamo na MIHOLJDAN? Narodno predanje kaže da danas počinje prava jesen

Autor Aleksandra Cvetić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Miholljdan, prazniku koji je posvećen svetitelju i borcu protiv jeresi - Prepodobnom Kirjaku Otšelniku.

 Sveti Kirjak.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

ROĐEN JE U KORINTU za vreme cara Teodosija Mlađeg koji je vladao u prvoj polovini 5. veka, od oca Jovana koji je bio prezviter Svete Saborne crkve i majke Evdokije. Predanje kaže da se od malih nogu interesovao za Sveto pismo, što ga je vremenom navelo da postane sluga Božji. Sa samo 18 godina je otišao u Jerusalim i stupio u manastir, nakon čega je sve do svoje smrti u 109. godini živeo po strogim monaškim pravilima. 

Otšelnik znači pustinjak, što sugeriše da je on iz verskih razloga odlučio da se izoluje od ostatka sveta i živi po strogim asketskim pravilima koja su podrazumevala jedan obrok dnevno. Ostao je upamćen među hrišćanima po tome da se svim silama borio protiv jeretika i origenizma - koji je na Vaseljenskom saboru iz 553. godine proglašen za jeres po želji cara Justinijana. 

Prema hrišćanskom učenju on je bio iscelitelj bolesnih i utešitelj tužnih koji nije voleo da mu se pripisuju zasluge za počinjena dobra dela. A danas ga za svog zaštitnika smatraju pomorci, dok mnoge porodice u Srbiji danas slave Prepodobnog Kirjaka Otšelnika kao slavu

Narodna verovanja

Prema narodnom verovanju na današnji dan počinje prava jesen, a ukoliko su miševi i drugi glodari zakasnili sa spremanjem svojih rupa i dovlačenjem zimnice - umiru.Ali ako oko ovog verskog praznika nastupi toplo vreme onda se ovaj period u narodu naziva i Miholjsko leto, dok se u nekim krajevima koristi i naziv Sitorinjsko - jer mu se najviše raduje sitorinja. 

Takođe, danas prema verovanju ne bi trebalo obavljati kućne poslove, čistiti i spremati jer poslovi napolju ukoliko ih ima ne mogu da čekaju zimu i hladnoću. Etnolozi navode da je ovaj običaj najverovatnije povezan i sa verovanjem da se na Miholjdan ne valja venčavati - pošto su gosti zauzeti pripremama. Ipak, svima koji su rođeni na današnji dan se pripisuju posebni talenti, zbog kojih ih čeka sreća i blagostanje u životu. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka